Medijska produkcija

„Slobodno novinarstvo može biti dobro ili loše, ali sigurno, bez slobode, novinarstvo ne može biti ništa drugo osim loše.“ Albert Kami

Istraživačko novinarstvo je aktivističko novinarstvo koje ukazuje na kršenje zakona i propisa, uz nastojanje da se moćni učine odgovornima i to je jedan od osnovnih postulata na kojima počiva naš rad.

Pročitaj ceo tekst

U skladu sa tim, BIRN Srbija ima kontinuiranu novinarsku produkciju istraživačkih tekstova, vesti i analiza aktuelnih događaja, socijalnih i ekonomskih pitanja u zemlji, koje objavljujemo na portalu javno.rs. Deo smo BIRNovog tima koji objavljuje tekstove u dvonedeljnom listu Belgrade Insight na engleskom jeziku. Prevod nekih tekstova na engleskom jeziku objavljuje i BIRN-ova regionalna informativna platforma www.balkaninsight.com, a naše izveštaje republikuju najveći nacionalni i lokalni mediji.

U okviru nekoliko projekata kreirali smo i sopstvene informativne platforme i baze podataka, na kojima objavljujemo tekstove, kako naše tako i tekstove preuzete od drugih medija i kolega.

BIRN Srbija ima dugogodišnju saradnju sa različitim nedeljnicima i dnevnim informativnim novinama.

BIRN Srbija formiran je na pretpostavci da je istraživačko novinarstvo kvintesencija demokratskog uređenja i stoga neophodno za obezbeđivanje pravih i pravovremenih informacija, kako bi javnost bila u potpunosti upoznata sa tim kako značajne institucije u našem društvu funkcionišu i šta istaknuti pojedinci i organizacije rade.

Projekti