Oko javnih finansija

Trajanje:
April 2009 – april 2012

Cilj projekta:
Povećati razumevanje i razviti javnu diskusiju o budžetskim pitanjima, među članovima Parlamenta, Narodne skupštine, predstavnicima medija i organizacija civilnog društva i drugim relevantnim akterima, kako bi se povećao zahtev za transparentnošću i odgovornošću Vlade i njenih budžetskih institucija.

Mesto održavanja:
Beograd, Republika Srbija

Opis projekta:
Ovim višeslojnim projektom BIRN Srbija postavlja pitanje javnih finansija u centar političke debate u Srbiji. Kao završni događaj projekta svake godine od 2009. pa do danas BIRN Srbija organizuje Nacionalni budžetski forum, u saradnji sa Narodnom skupštinom. Ovaj događaj koji omogućava široku diskusiju o godišnjem budžetu prerastao je u jedan je od najposećenijih ove vrste, jer omogućava svim relevantnim akterima da na transparentan način i bez cenzure raspravljaju o najvažnijim finansijskim pitanjima naše države. Forum okuplja najviše predstavnike vlasti – ministra finansija, državne sekretare i savetnike, preduzeća, eksperte, predstavnike NVO, novinare, ekonomske lidere… , a o događaju izveštavaju svi nacionalni i online mediji. Osim Foruma, projekat je u prvom periodu obuhvatio i seriju treninga za poslanike i osoblje Narodne skupštine, kao i za novinare nacionalnih medija. Širokom javnom kampanjom pod nazivom Skockajte budžet preneta je i poruka i poziv na transparentnost i učešće javnosti u procesu godišnjeg budžetiranja. Putem uličnih i online akcija više od 3 miliona ljudi širom Srbije učestvovalo je ili se informisalo o budžetskom procesu i planovima Vlade. Portal www.skockajtebudzet.rs koji je nastao u okviru projekta predstavlja centralnu tačku za informisanje o javnim finansijama. Na portalu objavljujemo ekspertske tekstove, rezultate naših istraživanja i analize, kao što su Analize svrsishodnosti javnih politika u Srbiji, Godišnji monitoring izveštavanja medija o procesu usvajanja budžeta, Pravni i institucionalni okvir za upravljanje javnim finansijama, Zadovoljstvo građana uslugama u oblasti javnih finansija… Osim toga, portal prenosi i druge tekstove, specijalističke analize i izveštaje koji doprinose celokupnoj finansijskoj slici.
Portal skockajtebudzet.rs nastavio je sa radom i nakon završetka ovog projekta i predstavlja mesto na kom BIRN Srbija objavljuje svoje istraživačke tekstove o situaciji u javnim politikama, na raznovrsne teme.

Publikacije:
(Ili drugi projektni produkti)
www.skockajtebudzet.rs

 

Share Button

Oblast delovanja

Donatori

Partneri

Organizacija Pro-Concept iz Beograda