Sportska torba bez dna – istraživanje budžetske potrošnje u sportu

Trajanje:
Jul 2014 – jun 2015

Cilj projekta:
Upoznati javnost i nadležne sa slučajevima zloupotrebe javnih finansija u oblasti sporta, kroz istraživačko novinarstvo i intenzivnu promociju putem interneta i društvenih mreža.

Mesto održavanja:
Republika Srbija

Opis projekta:
BIRN će proizvesti seriju od pet istraživačkih tekstova i po prvi put javnosti Srbije predstaviti konsolidovane podatke koji će pokazati na koji način se troše javna sredstva u oblasti sporta u Republici Srbiji. Četiri teksta biće istraživačke priče iz regiona južne, jugozapadne Srbije i Vojvodine, a jedan tekst će se baviti centralnim nivoom.

Država na centralnom i lokalnom nivou finansira sportske saveze, udruženja i klubove direktno, budžetskim novcem, a oni dobijaju i deo novca kojim raspolažu javna preduzeća i komunalna preduzeća koja su pod upravom Republike ili lokalne samouprave.

Trenutno ne postoje podaci o tome koliko se novca izdvaja u ovoj oblasti i pored najave Ministarstva omladine i sporta kao i drugih visokih zvaničnika. Ranije iskustvo BIRN-a iz oblasti monitoringa budžeta i javnih finansija govori da je finansiranje sporta i sportskih udruženja, saveza i klubova netransparentno, da se ne vidi direktno u budžetskom knjigovodstvu i kao takvo može biti neefikasno potrošeno ili čak predmet zloupotreba.

S druge strane zainteresovanost javnosti je velika: zajednice su zainteresovane da u njihovim sredinama postoje uspešni sportski projekti; nasuprot tome stoji i pravo javnosti da zna u koje se svrhe troši novac koji se predstavlja kao finansiranje sporta i sportskih aktivnosti.

Metodama istraživačkog novinarstva namerevamo da utvrdimo koliko novca država izdvaja za potrebe raznih sportskih saveza, udruženja i klubova, kakva je namena tog novca bila, u koju svrhu su sredstva zapravo potrošena. Pored toga analizirali bismo konsolidovane bilanse sportskih klubova i relevantnih institucija.

Publikacije:
Sve tekstove u okviru ovog projekta možete pogledati ovde.

 

Share Button