Unapređenje medijskih politika

„Narod bez pouzdanih vesti jeste, pre ili kasnije, narod bez temelja slobode“. Harold (Džozef) Laski, engleski pisac političkih tekstova

Mi verujemo da razvoj profesionalnih medija i kritičkog novinarstva može da izgradi transparentniju i efikasniju upravu, promoviše fer i otvorene ekonomije i stvori odgovornu vlast, dok istovremeno obezbeđuje informacije koje građani mogu da iskoriste za poboljšanje svojih ličnih života i zajednice u kojoj žive.

Pročitaj ceo tekst

Mi promovišemo medijski profesionalizam, održivost i stabilne medijske zakone, i negujemo veze sa lokalnim i međunarodnim institucijama koje podržavaju nezavisne medije i novinare. Naše kampanje podržavaju televizije, radio stanice, internet i štampani mediji širom zemlje, a novinarske tekstove republikuju nacionalni i lokalni štampani i internet mediji.

Osim toga, jedna od osnovnih razvojnih ideja BIRN-a je da integriše u svoj rad razvoj novih tehnologija koje demokratizuju protok informacija. Imajući na umu interaktivnu prirodu i značaj online medija za demokratizaciju protoka informacija, svakodnevno pratimo razvoj novih tehnologija i sve smo prisutniji na internetu.

Naša istraživanja u oblasti položaja, razvoja i finansiranja medija, uključujući i učešće u međunarodnim istraživanjima o položaju medija, doprinose razumevanju medijske scene u Srbiji.

Rezultate naših analiza i posebne poruke za unapređenje medijske scene upućujemo kako kreatorima politika, profesionalcima i akademicima, tako i građanima među kojima želimo da povećamo svest o potrebi za širim pristupom informacijama.