Globalni izveštaj o prikrivenoj kontroli nad medijima – podizvođači na projektu Svetske asocijacije novinskih izdavača (Soft Censorship Global Review)

Trajanje:
Jun 2013 – februar 2014

Cilj projekta:
Svake godine izveštaj analizira uticaj ekonomskih pritisaka na nezavisne medije i medijske organizacije – kao što su zloupotreba vlasti u oglašavanju ili subvencije medijima u velikom broju zemalja.

Mesto održavanja:
Republika Srbija

Opis projekta:
Soft Censorship Global Review je zajednički godišnji izveštaj WAN – IFRA (World Association of Newspapers and News Publishers), OSF (Open Society Foundations), CIMA (Chartered Institute of Management Accountants) i lokalnih partnera sa fokusom na status medijskih sloboda širom sveta.
Kao lokalni partner, organizacija BIRN Srbija je imala zadatak da kroz kontinuirano dubinsko istraživanje podigne svest o postojanju prikrivene kontrole (soft censorship) kao realne pretnje slobodi medija u Srbiji, kao i da otkrije trendove, mehanizme i posledice ove nepovoljne društvene pojave. Istraživanjem smo omogućili osnovu za razvoj politika i dalji rad na sprovođenju fer i transparentnih pravila u ovoj oblasti.
Istraživanje je obuhvatilo informacije o čitavom medijskom tržištu, podatke o raspodeli budžeta, analizu pravnog aspekta finansiranja medija, potencijalne „rupe“ u sistemu, kao i sekundarne izvore informacija kao što su drugi izveštaji i saznanja iz razgovora sa relevantnim akterima u ovoj oblasti. Zagovaranje transparentnijih procedura i politika, kao i implementacija kampanje za podizanje svesti o problemima prikrivene kontrole medija, na osnovu rezultata ovog istraživanja tek treba da budu realizovani.

Publikacije:
Prikrivena kontrola – ugrožavanje medija u Srbiji

 

Share Button