Izveštaj o finansiranju medija iz budžeta loklanih samouprava

Trajanje:
Jul 2012 – decembar 2012

Cilj projekta:
Povećanje transparentnosti i odgovornosti u raspodeli javnih sredstava upućenih medijima kroz mehanizme „državne pomoći“, istovremeno otkrivajući postojeće mehanizme distorzije medijskog tržišta i prikrivene kontrole (soft censorship).

Mesto održavanja:
Republika Srbija

Opis projekta:
BIRN Srbija je sproveo istraživanje usmereno na mapiranje glavnih modela i mehanizama potrošnje lokalnih budžetskih sredstava na lokalne i regionalne štampane i elektronske medije u 2011. godini.
Rezultati istraživanja korišćeni su za zagovaračke aktivnosti Medijske koalicije (koju čine 5 medijskih organizacija – NUNS, UNS, ANEM, NDNV i Local press) koja kontinuirano ulaže napore za povlačenje državnog vlasništva nad medijima i uspostavljanje sistema projektnog finansiranja kao jedino održivog modela finansiranja medija.
Koristeći odredbe Zakona o javnom informisanju, BIRN je prikupio podatke koji se odnose na budžetske potrošnje na medije u 33 opštine u Srbiji. Izveštaj je inicirao i održavanje okruglog stola na kom su javnosti predstavljeni rezultati istraživanja. Svi prikupljeni podaci objavljeni su i u obliku onlajn baze podataka na BIRN-ovoj platformi www.javno.skockajtebudzet.rs.

Publikacije:
(Ili drugi projektni produkti)

Share Button