Lokalne zajednice nastavljaju sa uključivanjem građana u donošenje budžetskih odluka

09.11.2016 | 11:45 Nakon završetka projekta Participativno budžetiranje koji su zajednički realizovali BIRN Srbija i NALED, a finansirala Evropska unija, sedam lokalnih samouprava samostalno sprovodi ovaj projekat i u 2017. godini Participativno budžetiranje, Participativno budzetiranje

Tokom 2015. i 2016. godine, deset opština i gradova uspešno je realizovalo sve aktivnosti sa ciljem uvođenja prakse učešća građana u proces donošenja odluka o lokalnim budžetima. Njih sedam, donelo je zvanične odluke o sprovođenju participativnog budžetiranja i u 2017. godini.

U skladu sa tim, u septembru 2016. godine održan je radni sastanak sa predstavnicima lokalnih zajednica sa ciljem razmene dosadašnjh iskustava, definisanjem eventualnih prepreka i pravljenjem planova za sprovođenje ovog ciklusa i u narednoj godini.

Participativno budzetiranje, BIRN Srbija

Opštine, tj. gradovi, koji su u skladu sa donetim odlukama već započeli prve aktivnosti jesu: Pirot, Ruma, Šabac, Knjaževac, Sremska Mitrovica, Sombor i Pančevo. U svim lokalnim zajednicama završen je proces prikupljanja predloga od građana, a slede anketa, javna rasprava o budžetu i donošenje budžeta za 2017. godinu.

U periodu od decembra 2014. do juna 2016. godine u procesu Participativnog budžetiranja učestvovalo je oko 16.000 građana. Za realizaciju je izabrano 53 projekta, od ukupno 2.400 predloženih, iz budžeta lokalnih samouprava izdvojeno je oko 800.000 evra, a izrađeno je i 10 Građanskih vodiča kroz budžet.

Share Button

Kontaktirajte nas

    Pišite nam ako imate bilo kakvih pitanja u vezi sa ovom informacijom.

    Štiklirajte polje levo od teksta "I'm not a robot."