Novi izveštaj BIRN-a o javnim nabavkama: Kupovina opreme za video nadzor sve rasprostranjenija u Srbiji

02.2.2024 | 09:48 Video nadzor

Među javnim nabavkama informatičke opreme koje raspisuju državne i institucije lokalne samouprave sve je rasprostranjenija praksa kupovine sistema za video nadzor, među kojim su i kamere za automatsko prepoznavanje i detekciju lica, pokazuje novi izveštaj BIRN-a.

Za potrebe istraživanja, kako se navodi u izveštaju „Javne nabavke opreme za nadzor: Tanka linija između bezbednosti i privatnosti“, analizirane su javne nabavke tokom 2022. i 2023. godine. U tom skupu podataka, poseban fokus je stavljen na 61 nabavku koja ima elemente opreme i softvera za nadzor, čija ukupna vrednost je nešto viša od dva milijarde dinara.

„Od navedenih 60-ak nabavki koje su analizirane, ubedljivo su najbrojnije nabavke opreme za video nadzor. Ukupno je 48 takvih ugovora, ukupne vrednosti 1,5 milijardi dinara. Naručioci ove opreme su jedinice lokalne samouprave (19 nabavki), javna i javno-komunalna preduzeća (22 nabavke), bolnice (3) i kazneno-popravne ustanove (2)“, piše u izveštaju.

U uzorku je otkriveno je 13 javnih nabavka opreme koja ima mogućnost biometrijskog prepoznavanje lica. Ovakve nabavke, kako se ističe u analizi, ne samo da su problematične sa stanovišta kršenja prava na privatnost, već su u suprotnosti  sa važećim zakonima.

„Opremu za prepoznavanje, osim lokalnih samouprava, nabavljali su i neki manje očekivani entiteti – osnovne i srednje škole u Požegi, bolnica u Somboru, beogradske pijace i Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda“, navodi se u izveštaju.

Osim video nadzora, institucije nabavljaju i kriptografske uređaje, kao što je slučaj sa Kancelarijom za IKT i eUpravu.

Analiza javnih nabavki otkrila je u dva slučaja nabavku opreme za praćenje u kontrolu zaposlenih. U izveštaju se navodi da je Uprava za zajedničke poslove pokrajinskih organa kupila softver za kadrovsku evidenciju „koji uključuje lične informacije zaposlenih“, među kojima su zdravstveno stanje, hronične bolesti i veroispovest.

Kompanija Maccina Security dominira tržištem javnih nabavki opreme za video nadzor, navodi su u izveštaju. U periodu obuhvaćenim istraživanjem, ova firma je zaključila 14 poslova za nabavku opreme za video nadzor, ukupne vrednosti od gotovo milijardu dinara.

Prema podacima Portala javnih nabavki, Maccina Security je od oktobra 2020. do danas potpisala najmanje 103 ugovora sa državnim institucijama, lokalnim samoupravama i javnim preduzećima.

„Analizom je primećeno i nekoliko problema u samoj proceduri javnih nabavki, najpre, odsustvo ujednačene primene Opšteg rečnika javnih nabavki, jer su javne institucije i preduzeća pod istim kodom naručivali različite tipove dobara ili usluga, a zatim i nedostatak konkurentnosti, jer se u 75% analiziranih nabavki javio samo jedan ponuđač“, piše u izveštaju BIRN-a.

Ceo izveštaj je dostupan na linu: „Javne nabavke opreme za nadzor: Tanka linija između bezbednosti i privatnosti“.

Share Button

Kontaktirajte nas

    Pišite nam ako imate bilo kakvih pitanja u vezi sa ovom informacijom.

    Štiklirajte polje levo od teksta "I'm not a robot."