Izveštaj: Projektno finansiranje medija, Užice

07.11.2016 | 12:05 Deveti BIRN-ov izveštaj o efektima primene projektnog sufinansiranja medijskog sadržaja, posvećen je gradu Užicu Projektno finansiranje medija, Užice, Uzice, BIRN Srbija

Od ukupno 11 projekata koje je grad Užice podržao 2015. godine, BIRN je svojom analizom obuhvatio 5 koji zajedno vrede 2.750.000,00 dinara ili gotovo polovinu celokupne sume opredeljene konkursom.

Glavni nalaz BIRN-ovog istraživanja je da su građani Užica za relativno mali novac dobili sadržaj koji je na solidnom profesionalnom nivou. Kvalitet podržanih projekata, kako pokazuje analiza BIRN-a u izveštaju u koji sledi, pokazuje tematsku raznovrsnost, kao i relevantnost sadržaja za lokalnu sredinu, što je u skladu sa zakonski definisanim javnim interesom u informisanju. Analiziranim projektima uglavnom se podržava redovna produkcija medija, a ne zaokružene projektne celine.

U raspisivanju konkursa uočen je formalan nedostatak jer je u uslovu navedeno izveštavanje o lokalnoj samoupravi što zakon ne prepoznaje. Uprkos tome, sadržaji finansirani po ovom konkursu, a koje je analizirao BIRN, nisu propagirali rad lokalnih vlasti, što je inače bio čest slučaj u drugim analiziranim slučajevima, gde ovakvih formalnih propusta u tekstu konkursa nije bilo.

Izveštaj: Projektno finansiranje medija, Užice (pdf)

BIRN Srbija sprovodi obimno istraživanje i analizu sadržaja programa i projekata koji su sprovedeni u toku 2015. godine u 10 opština/gradova u Srbiji, kao i projekata koji su podržani od strane Sekretarijata za kulturu i informisanje AP Vojvodine i Ministarstva kulture i informisanja. Projekat traje do novembra 2016. godine, a BIRN će javnosti predstaviti i povremeno objavljivati 12 izveštaja o sprovođenju projekata i medijskih zakona.

Share Button

Kontaktirajte nas

    Pišite nam ako imate bilo kakvih pitanja u vezi sa ovom informacijom.

    Štiklirajte polje levo od teksta "I'm not a robot."