Izveštaj: Projektno finansiranje medija, Subotica

28.10.2016 | 10:37 BIRN Srbija predstavlja osmi izveštaj o efektima primene projektnog sufinansiranja medijskog sadržaja, na primeru grada Subotice Projektno finansiranje medija, Subotica, BIRN Srbija

Grad Subotica je kroz konkursno sufinansiranje projekata za unapređenje javnog informisanja u prethodnoj godini mahom finansirao delove redovnih informativnih programa, a ne projektno zaokružene celine.

BIRN je za potrebe ove analize obradio 5 od ukupno 20 projekata, čija je realizacija podržana gradskim budžetom Subotice u 2015. godini.

Glavni nalazi BIRNove analize pokazuju da je podrška redovnom radu lokalnh i regionalnih medija, kao i prikrivena promocija lokalne političke elite okosnica projekata koji su podržani.

Sadržajem dominira pomotivni ton i deskriptivni tretman sadržaja, bez dubljeg istraživanja i analize. Građani kao sagovornici vidno izostaju, kao i eksperti i civilni sektor.

Značajno je to što su konkursom u gradu Subotici podržani medijski projekti informisanja na jezicima nacionalnih manjina, ali je kvalititet ovih projekata na niskom profesionalnom nivou. Njima nedostaje novinarska inicijativa, kao i interakcija sa ostalim zajednicama koja doprinosi atmosferi dijaloga i tolerancije.

Izveštaj: Projektno finansiranje medija, Subotica (pdf)

BIRN Srbija sprovodi obimno istraživanje i analizu sadržaja programa i projekata koji su sprovedeni u toku 2015. godine u 10 opština/gradova u Srbiji, kao i projekata koji su podržani od strane Sekretarijata za kulturu i informisanje AP Vojvodine i Ministarstva kulture i informisanja. Projekat traje do novembra 2016. godine, a BIRN će javnosti predstaviti i povremeno objavljivati 12 izveštaja o sprovođenju projekata i medijskih zakona.

Share Button

Kontaktirajte nas

    Pišite nam ako imate bilo kakvih pitanja u vezi sa ovom informacijom.

    Štiklirajte polje levo od teksta "I'm not a robot."