Izveštaj: Projektno finansiranje medija, Ministarstvo kulture i informisanja

19.12.2016 | 15:01 Jedanaesti izveštaj BIRN-a o stvarnim rezultatima i proizvedenim sadržajima bavi se projektima javnog informisanja koje je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Projektno finansitanje medija, BIRN Srbija, Ministarstvo kulture i informisanja

U 2015. godini, Ministarstvo je raspisalo šest konkursa, a analiza BIRNa usmerena je isključivo na konkurs podrške sufinansiranju projekata javnog informisanja, koji je najskuplji i koji je u dva ciklusa vredeo 164 miliona dinara.

BIRN je u okviru pomenutog konursa analizirao ukupno 30 projekata koji su odobreni za finansiranje.

Analizirani projekti većinom mogu da posluže kao primeri dobro izvedenih programskih sadržaja, u čiju je realizaciju uložen značajan novac. Treba napomenuti da su nosioci ovih projekata mahom nacionalni i značajniji regionalni mediji, portali ili produkcije, koji imaju kapacitete da izvedu aktivnosti shodno projektnom planu.

Projekte Ministarstva odlikuje veća tematska raznovrsnost (uključujući i projekte koji se bave javnim finansijama, korupcijom, partijskim zapošljavanjem i sl.), veća okrenutost analitici ili istraživačkom novinarstvu, kao i nešto bolji tehnički kvalitet produkcije, u odnosu na projekte koje je BIRN do sada analizirao u lokalnim samoupravama.

Analiza pokazuje da se dobra programska produkcija, u svrhu ispunjavanja javnog interesa u informisanju, mora finansirati značajnijim sredstvima. Preporuka je i da se manji, lokalni mediji udružuju kako bi bili sposobni za realizaciju kompleksnijih projekata.

Izveštaj: Projektno finansiranje medija, Ministarstvo kulture i informisanja (pdf)

BIRN Srbija sprovodi obimno istraživanje i analizu sadržaja programa i projekata koji su sprovedeni u toku 2015. godine u 10 opština/gradova u Srbiji, kao i projekata koji su podržani od strane Sekretarijata za kulturu i informisanje AP Vojvodine i Ministarstva kulture i informisanja. Projekat traje do novembra 2016. godine, a BIRN će javnosti predstaviti i povremeno objavljivati 12 izveštaja o sprovođenju projekata i medijskih zakona.

Share Button

Kontaktirajte nas

    Pišite nam ako imate bilo kakvih pitanja u vezi sa ovom informacijom.

    Štiklirajte polje levo od teksta "I'm not a robot."