Izabrani svi projekti u okviru Participativnog budžetiranja

31.12.2015 | 10:04 Gradovi i opštine koji učestvuju u projektu Participativno budžetiranje usvojili su budžete za narednu godinu iz kojih će se finansirati projekti koje su građani izglasali. Pre usvajanja budžeta održani su Lokalni budžetski forumi, na kojima su zainteresovani imali prilike da diskutuju o budžetima i da se upoznaju sa narednim aktivnostima u okviru Participativnog budžetiranja.

Deset gradova i opština, učesnika projekta Participativno budžetiranje, namenili su deo budžeta, iz koga će se finansirati najbolji predlozi izabrani od strane građana tokom novembra i decembra. Pre usvajanja budžeta u svim opštinama i gradovima održani su Lokalni budžetski forumi, gde su građani, predstavnici biznis zajednice i medija, kao i predstavnici udruženja građana diskutovali o budžetu za 2016. godinu.

Sombor

Grad Sombor izdvojio je milion dinara iz usvojenog budžeta za 2016. godinu za projekat Parterno uređenje sa ugradnjom urbanog mobilijara (prostor ispred mesne kancelarije) u seoskoj mesnoj zajednici Stanišić. Ovaj projekat izabralo je 437 od ukupno 1096 stanovnika Sombora, koji su glasali 13. novembra.

Za projekat Uređenje omladinskog keja, koji je osvojio 127 glasova od ukupno 346, opština Trstenik namenila je 2.5 miliona dinara, uz mogućnost realizacije i drugih projekata koji su bili predloženi.

Ruma je od budžeta za 2016. godinu izdvojila 3,7 miliona dinara za 3 projekta koji su preložili i, od 7 ponuđenih, izglasali 23. novembra stanovnici ove opštine. Milion dinara je namenjeno za Saniranje objekta U.P.V.O. „Poletarac“ (232 glasa), 1.7 milion za Postavljanje teretane na otvorenom u parku pored OŠ „Veljko Dugošević“ (212 glasova) i takođe milion za Rekonstrukciju trim-staze i mobiijara u izletištu „Borkovac“ (198 glasova). Ukupan broj građana koji su glasali za sve ponuđene predloge je 1228.

Opština Knjaževac naredne godine finansiraće projekat Izgradnja jezera Jezava za koji je izdvojila 10 miliona dinara. Ovaj predlog dobio je 479 glasova građanki i građana Knjaževca, od ukupno 832, koji su glasali prvog decembra.

U Pirotu je za Dovršetak seoskog puta do groblja u selu Osmakovo namenjeno pola miliona dinara, dok je za Saniranje i povezivanje pešačke staze koja vodi od kružnog toka do mostića prema Dečanskoj ulici izdvojeno 250.000 dinara. 182 glasa osvojio je prvi predlog, a 118 drugi, od ukupno 522 glasa meštana koji su birali najbolje 10. novembra.

U Zrenjaninu su građani od 154 izabrali 36 projekata koje će grad finansirati i realizovati u 2016. godini, izdvajajući sredstva u iznosu od 32 miliona dinara. Spisak svih izabranih projekata možete pogledati ovde.

Sombor1

Sa deset miliona dinara finansiraće se tri projekta izglasana 27. novembra u Šapcu. Za Postavljanje česmi na javnim mestima glasalo je 96 ljudi, za Uređenje staza u “Malom parku” kod “Partizana” i postavljanje podloge kod tobogana i ljuljaški 78, dok je za Izgradnju dečijih igrališta po seoskim mesnim zajednicama svoj glas dalo 75 ljudi, od ukupno 463 koji su glasali.

Projekat Turistički brod Pančeva osvojio je najviše glasova stanovnika Pančeva, za koji je grad izdvojio 5 miliona dinara. Pančevke i Pančevci glasali su 9. novembra između 4 predloga, a prikupljeno je ukupno 903 glasa, od kojih je 353 dobio prvoplasirani projekat.

Grad Sremska Mitrovica finansiraće Izgradnju azila za pse sa pet miliona dinara. Ovaj projekat dobio je 272 glasa, od ukupno 595, a građani su glasali od 26. novembra do 4. decembra.

Stanovnici opštine Vračar izglasali su 3 projekta koja će biti finansirana iz budžeta za 2016. godinu. Iz 3 kategorije građani su birali po jedan predlog, a izabrani su:

  • Socijalna politika: Pomoć u kući za vracarske seniore sa 108 glasova
  • Najbolji uslovi za učenje u vračarskim školama: Vračunari sa 66 glasova
  • Komunalno uređenje: Urbani džepovi Vračara sa 50 glasova

Projekat Participativno budžetiranje finansiraju EU u okviru programa „Podrška civilnom društvu 2013″ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade RS.

Share Button

Kontaktirajte nas

    Pišite nam ako imate bilo kakvih pitanja u vezi sa ovom informacijom.

    Štiklirajte polje levo od teksta "I'm not a robot."