NOVO ISTRAŽIVANJE: Žene čekaju preventivni pregled, a momografi radiologe

20.10.2014 | 19:13

Više od deset miliona evra su donatori uložili u 53 mamografa za prevremeno otkrivanje raka dojke, ali se samo 19 njih koristi jer Srbija nema dovoljno radiologa, a domovi zdravlja nemaju kapacitete da pregledaju planiranih milion žena

Istraživanje Centra za istraživačko novinarstvo Srbije otkriva da su Japan i Evropska unija uložili više od 10 miliona evra u 53 mamografa za prevremeno otkrivanje raka dojke, od kojih je u upotrebi samo 19. Razlog tome je što Srbija nema dovoljno radiologa, a domovi zdravlja nemaju kapacitete za planiranih milion pregleda.

Kad je prihvatilo donaciju, Ministarstvo zdravlja nije dobro procenilo ni kapacitete domova zdravlja da prihvate veliki broj novih pacijenata sa kojima ranije nisu radili.

Celokupno istraživanje I podatke možete pogledati na http://javno.rs/istrazivanja/zene-cekaju-preventivni-pregled-a-mamografi-radiologe

Ovaj tekst deo je zajedničkog projekta BIRN-a i CINS-a, u okviru programa “Jačanje medijske slobode u Srbiji” koji finansira Evropska unija. Stavovi izrečeni u tekstu predstavljaju stavove autora i ne oslikavaju stavove EU.

Share Button

Kontaktirajte nas

    Pišite nam ako imate bilo kakvih pitanja u vezi sa ovom informacijom.

    Štiklirajte polje levo od teksta "I'm not a robot."