Udruženja: Država da se odredi prema šovinizmu i govoru mržnje Ratka Dmitrovića

17.5.2016 | 11:02 Potpisnici saopštenja smatraju da je Ratko Dmitrović u potpunosti u javni život vratio retoriku devedesetih, kada su kritičari vlasti i nezavisni novinari proglašavani za izdajnike i neprijatelje društva, a neki od njih su to svoje "izdajstvo" platili i životom. Foto: Mc Beograd

Imajući u vidu da je Dmitrović prvi čovek kompanije u kojoj država ima značajnog vlasničkog udela i koja, upravo po rečima Dmitrovića, njome upravlja – neophodno je da se Vlada Srbije i Ministarstvo kulture i informisanja odrede prema njegovim šovinističkim izjavama o Nezavisnom udruženju novinara Srbije, koje predstavljaju i poziv na linč.

Državni organi treba jasno da saopšte da li stoje iza njegovih stavova i izjava, pošto se on upravo poziva na autoritet države.

Zastrašujuće je da se Ratko Dmitrović hvali da je “u kontinuitetu sa devedesetim”, s obzirom da je jedan od najpoznatijih ratnih huškača iz tog perioda, koji nažalost ne samo da nije odgovarao za posledice svog ratnog huškanja nego je i nagrađen pozicijom direktora i glavnog i odgovornog urednika “Večernjih novosti”.

Iako se vlast zvanično zalaže za pomirenje u regionu i ragionalnu stabilnost, pojave poput Ratka Dmitrovića ne govore tome u prilog, naprotiv.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine NDNV
Asocijacija nezavisnih elektronih medija ANEM
Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Local Press
Asocijacija onlajn medija AOM
Fondacija “Slavko Ćuruvija”

Beograd-Novi Sad-Niš-Kragujevac, 17. maj 2016.

BIRN Srbija je zajedno sa još 17 internet portala iz svih delova Srbije osnivač Asocijacije onlajn medija.

Share Button

Kontaktirajte nas

    Pišite nam ako imate bilo kakvih pitanja u vezi sa ovom informacijom.

    Štiklirajte polje levo od teksta "I'm not a robot."