Testiranje integriteta policajaca nedovoljno jasan mehanizam borbe protiv korupcije

24.5.2016 | 13:50 Nejasna je osnovna namera zbog čega se testiranje integriteta uvodi, nepoznat je subjekat testiranja, kao i posledice rezultata, neki su od glavnih zaključaka danas predstavljene studije "Testiranje integriteta policajaca"

Govoreći o novom Zakonu o policiji koji propisuje test integriteta Miloš Janković, zamenik Zaštitnika građana rekao je da intenzitet promena Zakona o policiji i ostalih zakona negativno utiče na praksu u Srbiji. “Kada se zakon donosi njegov efekat nije vidljiv samim usvajanjem, već tek u praksi”, istakao je Janković i upozorio “u Srbiji se zakoni toliko brzo donose da uopšte ne stignemo da ih testiramo u praksi”.

Razvijeni mehanizmi unutrašnje i spoljašnje kontrole u MUP-u su neophodni rekao je zamenik Zaštitnika građana, i dodao da skorašnji događaji u Savamali pokazuju da Sektor unutrašnje kontrole nije započeo postupanje koje mu je zakonom propisano.

U Srbiji postoje zakoniti mehanizmi za otkrivanje korupcije, pa je dalji razvoj testa integriteta potrebno posmatrati u preventivnom kontekstu, koji nedostaje, navodi se u studiji. Organ koji bi sprovodio testiranje, po trenutnom rešenju Sektor unutrašnje kontrole MUP-a, treba da bude potpuno nezavisan i finansijski samostalan u radu. Potrebno je izmeniti sadašnju potčinjenost sektora ministru unutrašnjih poslova, što otvara širok prostor za zloupotrebe, preporuka je Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP).

Sofija Mandić, istraživačica i pravnica BCBP-a i jedan od autora studije istakla je da je upravo Sektor unutrašnje kontrole onaj u koji gledamo kada govorimo o smanjenju korupcije u policiji. “Podatak da samo 4% građana Srbije smatra da nema korupcije u policiji pokazuje da je ovaj problem zapušten, a njega može rešiti unutrašnja kontrola.” Test integriteta ne treba predstavljati kao magični štapić za borbu protiv korupcije u policiji objasnila je ona.

Test integriteta, onako kako je osmišljen u MUP-u i donekle definisan Zakonom o policiji se nikako ne uklapa u dozvoljeni okvir ograničavanja prava i u postojeća pravila u krivičnom postupku. “Ustav Srbije nalaže da se ograničenja ljudskih prava moraju definisati zakonom, što trenutno nije slučaj sa testom integriteta policajaca”, dodala je Mandić.

Ne postoji jedinstven način testiranja integriteta, a on se najčešće koristi za suzbijanje korupcije u policiji i pokretanje disciplinskog ili krivičnog postupka, naveo je Saša Đorđević, istraživač BCBP-a i jedan od autora studije. “Test se u svetu ne koristi samo za borbu protiv korupcije, već i kao osnova za napredovanje u policiji” objasnio je Đorđević i dodao da u Srbiji postoji opasnost da se on iskoristi kao sredstvo političkih razmirica u MUP-u.

Studija “Testiranje integriteta policajaca” prevedena je i umnožena od strane BCBP uz podršku Evropske unije kroz projekat “Puls integriteta i poverenja u policiju na zapadnom Balkanu”.

Share Button

Kontaktirajte nas

    Pišite nam ako imate bilo kakvih pitanja u vezi sa ovom informacijom.

    Štiklirajte polje levo od teksta "I'm not a robot."