Teškoće u radu lokalnih komisija za sufinansiranje

27.11.2015 | 15:11 Foto: NDNV

Proceduralni i problem sukoba interesa i poverljivosti informacija dovode do teškoća prilikom rada lokalnih komisija za sufinansiranje javnog interesa u sferi informisanja, a mediji nemaju dovoljno znanja o projektnom ciklusu, istakla je Tanja Maksić iz BIRN-a, na okruglom stolu Lokalne samouprave i medijski zakoni – Godina nulta.

Na ceo tok rada komisija uticali su ekonomska situacija u medijima i proces privatizacije, koji je uneo dosta konfuzije u vezi sa pravilima konkursa, zaključci su istraživanja tima medijskih eksperata, objasnila je članica tima, Tanja Maksić.

Tokom istraživanja mapirani su proceduralni i problem sukoba interesa i poverljivosti informacija, koji dovode do teškoća prilikom rada komisija za sufinansitanje javnog interesa u sferi informisanja na lokalnom nivou.

Kako bi se problem sukoba interesa i poverljivosti informacija izbegao, tim medijskih eksperata predložio je usvajanje Izjave o poverljivosti i sukobu interesa, što je postalo standard u svetu.

Kada su u pitanju proceduralni problemi, akcenat je stavljen na rad stručnih službi i njihove kompetencije da obezbede nesmetan proces odlučivanja, istakla je Maksić i dodala da je velika razlika u praksi na republičkom i pokrajinskom novou, jer administracijama na lokalnom nivou fali iskustvo u ovoj oblasti.

Još jedan od problema jesu nedovoljno razrađeni kriterijumi za ocenjivanje, pa se zbog toga članovi komisije mahom oslanjaju na svoje i znanje drugih članova. “Ono sto smo shvatili je da su u ocenjivanju članovi komisije najvise cenili relevantnost teme i određenog sadržaja za lokalnu publiku i eventualno uticaj koji on može da proizvede”, objasnila je Maksić.

Takođe, mediji nemaju dovoljno znanja o projektnom ciklusu, kao ni projektnoj prijavi, te su u najvećem broju slučajeva konkurisali sa sadržajem koji je mahom promotivnog ili beletrističkog karaktera, uz potpuno odsustvo analitičkog ili istraživačkog novinarstva, objasnila je Maksić.

Državni sekretar u Ministarstvu informisanja Saša Mirković izjavio je na okruglom stolu da je u procesu privatizacije do 31. oktobra 36 medija našlo nove vlasnike. “To je 72 odsto. Siguran sam da niko nije očekivao da će biti toliko interesovanje za privatizaciju medija“, rekao je Mirković.

Predsednik Upravnog odbora Asocijacije medija Zoran Sekulić ocenio je da je na delu pokušaj rušenja procesa medijskih reformi. “Protivimo se pokušajima povratka u pređašnje stanje, pokušajima da se odredbe zakona izigraju, da se zakoni ne primenjuju”, naveo je Sekulić.

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinko Gruhonjić rekao je da mnogi mediji nisu bili spremni za prelazak na proces projektnog finansiranja i dodao da je naročito tužan zbog velikih otpora koji su se javljali pri procesu izlaska države iz medija.

Okrugli sto Lokalne samouprave i medijski zakoni – Godina nulta organizovali su Nezavisno društvo novinara Vojvodine i OEBS, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Izvor: Beta, BIRN Srbija

Share Button

Kontaktirajte nas

    Pišite nam ako imate bilo kakvih pitanja u vezi sa ovom informacijom.

    Štiklirajte polje levo od teksta "I'm not a robot."