NOVO ISTRAŽIVANJE: Tajnim ugovorom do strujomera

24.7.2014 | 18:51

Zbog nesposobnosti Javnog preduzeća „Elektroprivreda Srbija“, EPS, da u postupku javnih nabavki obezbedi strujomere Vlada Srbije namerava da sklopi još jedan tajni ugovor sa kompanijom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Pod okriljem međudržavnog sporazuma između Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata u decembru 2013. godine potpisan je Memorandum o razumevanju između EPS-a i  arapske firme „Amplex“ iz Abu Dabija, saznaje BIRN.

Izvor iz EPS-a, koji je želeo da ostane anoniman, kaže da bi „Amplex“ trebalo da dobije posao po principu “ključ u ruke” – da rukovodi projektom, nabavi brojila i angažuje podizvođače. Procena ovog izvora je da bi posao mogao da vredi i do 500 miliona evra, a da bi „Amplex“ imao obavezu da najveći broj brojila kupi od domaćih proizvođača. Vrednost samo brojila se procenjuje od 150 do 200 miliona evra.

S obzirom da je reč o poslu koji bi bio izuzet iz Zakona o javnim nabavkama, zbog prirode međudržavnog sporazuma, „Amplex“ ne bi morao da raspiše tender, kako je to EPS do sada bio obavezan da uradi, već bi sam mogao da odluči od koga će i po kojoj ceni kupovati električna brojila.

Ostatak teksta pročitajte ovde http://javno.rs/istrazivanja/tajnim-ugovorom-do-strujomera

Ovaj tekst deo je zajedničkog projekta BIRN-a i CINS-a, u okviru programa “Jačanje medijske slobode u Srbiji” koji finansira Evropska unija. Stavovi izrečeni u tekstu predstavljaju stavove autora i ne oslikavaju stavove EU.

Share Button

Kontaktirajte nas

    Pišite nam ako imate bilo kakvih pitanja u vezi sa ovom informacijom.

    Štiklirajte polje levo od teksta "I'm not a robot."