Novi tekst: Strah i nada zbog dolaska Tenisa

03.3.2016 | 22:01 O investiciji Tenis-a, nemačkog proizvođača mesa, javnost u Srbiji i dalje saznaje na kašičicu. Dok premijer Vučić obećava radna mesta i preporod srpskog svinjogojstva, stručnjaci i poljoprivrednici ukazuju na opasnosti od dolaska potencijalnog monopoliste na srpsko tržište, piše BIRN u novom tekstu.  Foto: Maik Zeidler

Vlada, Tenis i pojedini biznismeni tvrde da će investicija preporoditi srpsku poljoprivredu i doneti preko potrebni novac u srpski budžet, dok vojvođanski poljoprivrednici, opozicione partije i agroekonomisti tvrde da bi dolazak Tenisa doneo više štete nego koristi.

Opozicija tvrdi da je vrednost investicije „prenaduvana“ zbog predstojećih parlamentarnih i pokrajinskih izbora, dok agroekonomisti i udruženja poljoprivrednika ističu da bi dolazak Tenisa monopolizovao srpsko tržište, „brišući“ male i srednje poljoprivrednike i uzgajivače svinja, čime bi stotine ljudi ostalo bez posla.

Stručnjaci ističu i negativne ekološke posledice tolikog broja svinja na malom prostoru, a pitaju se i gde bi Tenis izvozio svinje uzevši u obzir činjenicu da zbog toga što su vakcinisane protiv svinjske kuge ne ispunjavaju standarde tržišta EU.

Šta sve podrazumeva dolazak Tenisa na srpsko tržište, šta o tome kažu političari, a šta poljoprivrednici čitajte u našem novom tekstu Strah i nada zbog dolaska Tenisa.

Share Button

Kontaktirajte nas

    Pišite nam ako imate bilo kakvih pitanja u vezi sa ovom informacijom.

    Štiklirajte polje levo od teksta "I'm not a robot."