Štitim, ne krijem – edukativna kampanja o zaštiti privatnosti na Internetu

26.7.2021 | 10:45

U sledeća dva meseca BIRN Srbija i SHARE Fondacija naučiće vas kako da prepoznate rizike i zaštitite vašu privatnost u svakodnevnim situacijama na netu.

Od ponedeljka, 26.jula, kroz odgovore na naša pitanja na društvenim mrežama, dva puta nedeljno moći ćete da saznate kako vaši podaci na internetu mogu biti zloupotrebljeni, ali i da naučite kako da u tim situacijama postupite i zaštitite se.

Sva pitanja nastala su na osnovu realnih situacija, zabeleženih u bazama povreda privatnosti na internetu  i bazi povreda digitalnih prava.

Tačni odgovori na postavljena pitanja čekaće vas na našoj  stranici, dovoljno je da kliknete ponuđeni link uz pitanje. Po završetku kampanje organizovaćemo kviz – zato nas pratite, spremite se da proverite svoje znanje i učestvujte u nagradnoj igri – čekaju vas vredne nagrade.

Svaki podatak koji se odnosi na konkretnu osobu, jeste podatak o ličnosti. Ime, prezime, broj telefona, e-mail adresa, JMBG, broj pasoša/lične karte, broj računa u banci tipični su primeri podataka o ličnosti.

Pored naših ličnih, na internetu se, takođe, nalazi puno drugih podataka o nama, recimo IP adrese sa kojih pristupamo internetu, naših nalozi za elektronsku poštu i društvene mreže, istorije aktivnosti sa takvih naloga (šerovi, lajkovi, klikovi), istorije pretrage interneta i slično.

I ovi digitalni podaci koje smo ostavili na internetu, suštinski jesu podaci o ličnosti jer omogućavaju da nas posredno ili neposredno identifikuju.

Naši privatni i poslovni životi su postali nezamislivi bez informacionih tehnologija. I, zapravo, pred nama je jedan proces učenja kako da zaštitimo svoje podatke, a od razvoja tehnologije uzmemo pozitivne strane izbegavajući narušavanje privatnosti koliko je to moguće.

Ukoliko vas nešto o ovoj temi posebno zanima ili želite da saznate više – pišite nam na: office.serbia@birn.eu.com.

Kampanja se realizuje u okviru projekta Akcija za digitalna prava – unapređenje slobodnog protoka informacija i integriteta medija koji partnerski sprovode BIRN Srbija i SHARE Fondacija, uz finansijsku podršku Balkanskog fonda za demokratiju i MATRA programa.

 

Kad putujem ostavljam na mrežama svoju lokaciju: vidi više.

 

 

 

 

Želim da onlajn rezervišem smeštaj za letovanje i potrebno je da uradim upload skeniranog pasoša: vidi više.

 

 

 

 

Kačim na mreže fotografije sa letovanja i ne razmišljam previše o njihovom sadržaj: vidi više.

 

 

 

 

U kafiću imaju otvorenu wi-fi mrežu, povezaću se na nju: vidi više.

 

 

 

 

Dobijam na mejl ponudu da letujem za 35 evra, samo treba da unesem podatke sa bankovne kartice na link koji su mi poslali “radi verifikacije identiteta i provere validnosti kartice: vidi više.

 

 

 

Volim da koristim fitness aplikacije, broje korake i potrošene kalorije, preporučuju dnevne fizičke aktivnosti, itd. Ali me brine što prikupljaju veliki broj ličnih podataka: vidi više.

 

 


Dok gledam raspored treninga na sajtu teretane, naletim na svoju fotku. Smeta mi što nisu tražili moj pristanak: vidi više.

 

 

 

 

Za patike koje želim da kupim kompanija nudi odličan popust ako im ostavim lične podatke (imejl adresu, broj telefona, adresu…): vidi više.

 

 

 

 

Redovno kupujem preko društvenih mreža i ostavljam lične podatke (adresa, broj telefona, datum rođenja). Da li mogu da se zloupotrebe: vidi više.

 

 

 

 

Stižu mi naručene knjige, ali kurirska služba traži da pošaljem skeniranu ličnu kartu: vidi više.

 

 

 

Nailazim na onlajn stranicu sa proizvodima koji me zanimaju, ali traži da prihvatim kolačiće (cookies): vidi više.

 

 

 

 

 

Stavovi izneti u kampanji isključiva su odgovornosti BIRN Srbije i SHARE Fondacije i ne odražavaju nužno stavove donatora, Balkanskog fonda za demokratiju i MATRA programa.

Share Button

Kontaktirajte nas

    Pišite nam ako imate bilo kakvih pitanja u vezi sa ovom informacijom.

    Štiklirajte polje levo od teksta "I'm not a robot."