Stipendija za novinarsku izuzetnost 2022: Izbor

01.3.2022 | 14:41

Otvoren je godišnji konkurs za dodelu stipendija za novinarsku izuzetnost za 2022. godinu.

Program već petnaest godina zaredom obezbeđuje stipendije u iznosu od 3.000 evra i uredničku podršku novinarima koji žele da izveštavaju o trendovima koji oblikuju društva i demokratiju u četrnaest zemalja centralne, istočne i jugoistočne Evrope.

Rok za ovogodišnje prijave je 31. mart 2022.

Kao i obično, prijave treba da se odnose na godišnju temu. Ove godine tema je „Izbor“. Urednik programa, Neil Arun, kaže da tema pruža novinarima priliku da razmisle o svojoj priči u svetlu izbora i odluka koje su je oblikovale. „Osim odgovora na uobičajena novinarska pitanja – ko, šta, gde, kako,  i zašto – pokušaćemo da saznamo kako smo dotle došli i šta su moguća razrešenja“, napiso je u uvodnom tekstu kojim je prestavljena godišnja tema konkursa.

Godišnji izbor deset stipendista poveren je nezavisnom žiriju, koji čine novinari, urednici i eksperti iz regiona i Evrope. Izabrani stipendisti će u svom radu imati mentorsku podršku urednika programa, kao i podršku regionalne BIRN mreže, prisutne u svim zemljama koje program pokriva. Pored finansijske i uredničke podrške, ovaj program pruža i:

  • Priliku za učešće na uvodnom seminaru na temu tehnike izveštavanja i pisanja priča
  • Priliku za osvajanje dodatnih nagrada u vrednosti od 3.000 do 1.000 evra za tri najbolja teksta
  • Objavljivanje završenih tekstova na regionalnim jezicima, kao i na engleskom jeziku, preko mreže medijskih partnera BIRN-a
  • Članstvo u alumni mreži

Balkanska istraživačka mreža i ERSTE Fondacija su fond za Stipendiju za novinarsku izuzetnost osnovali 2007. godine.

Od tada je više od 140 novinara iz četrnaest zemalja centralne, istočne i jugoistočne Evrope učestvovalo u ovom programu za profesionalni razvoj novinara.

Od 2020. godine osim zemalja Balkana program je otoren i za novinare iz zemalja Višegradske grupe.

Novinari koji žele da se prijave mogu upotrebiti zvanični aplikacioni formular. Novinari koji žele da uvećaju svoje izglede za uspešnu prijavu mogu pročitati više o programu stipendiranja, uključujući i savete naših urednika kako napisati dobru aplikaciju.

Za više informacija, kontaktirajte nas na fellowship@birnnetwork.org 

Pratite nas!

Twitter : @Rept_Democracy

Facebook : RDFellowship

 

Share Button

Kontaktirajte nas

    Pišite nam ako imate bilo kakvih pitanja u vezi sa ovom informacijom.

    Štiklirajte polje levo od teksta "I'm not a robot."