Šta je učinjeno za godinu dana rada Vlade?

23.4.2015 | 19:56 Održana debata "Godišnjica Vlade - Pogled sa strane" u hotelu "Metropol" u organizaciji BIRN Srbija

“Ova Vlada je Vlada kontinuiteta i njen mandat traje već 3 godine. Premijer i prvi potpredsednik su samo promenili mesta, zna se gde je moć”, slikovito je svoje viđenje na početku dao Jovo Bakić, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Debata koju je BIRN Srbija organizovao rezultat je monitoringa rada Vlade u pet oblasti: javne finansije, ekonomija, zdravstvo, prosveta i broba protiv korupcije.

Slobodan Georgiev, moderator ove diskusije i programski koordinator BIRN-a, istakao je da ovaj događaj nije organizovan da bi se kritikovala vlast, već da bi se analizirala situacija u određenim oblastima.

“Borba protiv korupcije je izašla iz fokusa”, rekao je Milan Antonijević iz Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM) i dodao da se Vlada bavi “urušavanjem nezavisnih institucija”.

“Imali smo slučaj kada je pravosuđe prvi put osudilo osobu za korupciju u zdravstvu, onda predsednik istu tu osobu pomiluje”, naveo je primer iz prakse Antonijević.

Osim korupcije koja je u zdravstvu prisutna, postoji još ključnih problema koje treba rešiti. Predrag Stojičić iz organizacije Srbija u pokretu, rekao je da je rešenje za te probleme integracija državnog i privatnog sektora. On se osvrnuo na to šta bi ulazak u Evropsku uniju doneo našoj zemlji. “Zdravstvo nam neće biti bolje ulaskom u Evropsku uniju. To mogu sto puta da ponovim”, zaključio je Stojičić.

Jovo Bakić se osvrnuo na događaje koji su u prosveti i javnosti izazvale veliku pažnju. “Akademska zajednica nam je katastrofa. Izostala je rekacija na slučaj plagijata”, rekao je Bakić. On je uputio kritike i na račun ministra prosvete. “Meni je sve bilo jasno kad su pitali Srđana Verbića da li će da prekine stranačko zapošljavanje, rekao je da to nije njegov posao. On sedi u Vladi sa čovekom koji je plagirao svoj doktorat. To isto nije njegov posao”, zaključio je Bakić.

Srđan Janićijević, osnivač Mokrogorske škole menadžmenta, ocenio je Vladu jakom trojkom. “Naš najveći uspeh je aranžman sa MMF-om”, istakao je Janićijević.

Kada su i pitanju javne finansije, glavnu reč je imao Milojko Arsić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu. “Čak se i statistika ekonomskih pokazatelja preuveličava, jer metodologija ima greške, ali javne finansije su oblast u kome je ova Vlada ostvarila najveći napredak”, rekao je Arsić.

Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) predstavio je istraživanje rađeno specijalno za ovu priliku i rekao da je “negde oko 58 odsto ispitanika Vladu ocenilo negativno i smatra da njen rad nije zadovoljavajući, a trećina ispitanika je rekla da je zadovoljavajući”.

Istraživanje o godinu dana rada Vlade i 5 autorskih tekstova naših učesnika dostupni su ovde i na sajtu www.meravlade.rs, kao i u 1268. broju nedeljnika Vreme.

Share Button

Kontaktirajte nas

    Pišite nam ako imate bilo kakvih pitanja u vezi sa ovom informacijom.

    Štiklirajte polje levo od teksta "I'm not a robot."