Slaba borba protiv korupcije u Srbiji

04.2.2016 | 12:59 Slabo se sprovodi Akcioni plan za sprovođenje antikorupcijske strategije za oblasti "Pravoduđe", "Policija", "Prevencija korupcije" i "Sprovođenje i nadzor nad sprovođenjem Strategije" zaključak je Alternativnog izveštaja o sprovođenju nacionalne strategije za borbu protiv korupcije koji su pripremili BIRN Srbija, Beogradski centar za bezbednosnu politiku i Udruženje tužilaca Srbije. Foto: MC Beograd

Iako su pre dve godine građanima data obećanja o visokim standardima i zahtevima tokom sprovođenja antikorupcijske strategije, kao i o prevenciji korupcije i upravljanju strategije, ta obećanja nisu ispunjena pokazuje Alternativni izveštaj o sprovođenju nacionalne strategije za borbu protiv korupcije koji je danas predstavljen.

Govoreći o medijskom izveštavanju na ovu temu Tanja Maksić, koordinatorka programa BIRN-a, kazala je da je ono bilo skromno, sa objavljena svega 25 teksta. U ovim tekstovima, analitičkog žanra gotovo da nema, a agendu definišu akteri iz izvršne vlasti. “Medijsko izveštavanje je uglavnom neutralno ili pozitivno intonirano, zahvaljujući većini izvora koji pozitivno ocenjuju Strategiju”, istakla je Maksić. Ona je napomenula da su brojni akteri koji bi mogli da doprinesu kompletnijem predstavljanju teme javnosti izostavljeni, te da u tekstovima nije bilo aktera koji dolaze iz civilnog sektora, pogotovo zato što kritički tonovi dolaze iz ovog dela društva.

Kada je u pitanju oblast “Pravosuđe”, realizovana je polovina mera koje su predviđene Akcionim planom za sprovođenje antikorupcijske strategije, a za 30 odsto mera rok je pomeren, istakla je Marina Matić, potpredsednica Programskog saveta UTS-a. Ona je dodala da postoji mogućnost političkog uticaja na izbor i imenovanje tužilaca, kao i da nedostaje zajednički pristup policije i tužilaštva tokom rada na slučajevima korupcije.

Očekuje se da će se tokom 2016. godine ostvariti napredak u oblasti “Policija”, jer je usvojen novi Zakon o policiji objasnio je Saša Đorđević, istraživač BCBP-a. Iako je učinjen napredak u zaokruživanju strateškog i pravnog okvira rada policije na suzbijanju korupcije, nove antikorupcijske mere, poput testa integriteta, nisu zadovoljavajuće. Đorđević je istakao da je borba protiv korupcije često zloupotrebljena u političke svrhe.

Sa realizovanom četvrtinom aktivnosti, sprovođenje preventivnih aktivnosti iz Akcionog plana nije na visokom nivou. Postoje mere koje su formalno ispunjene, međutim to nije urađeno u skladu sa indikatorom koje Akcioni plan predviđa.

Ni nakon dve godine od usvajanja antikorupcijske strategije, nadležni za borbu protiv korupcije nisu usaglasili svoje aktivnosti iako je to obaveza koju imaju već deset godina, navodi se u izveštaju.

Prezentacija Alternativnog izveštaja o sprovođenju Akcionog plana antikorupcijske strategije deo je projekta „Jačanje spoljnog nadzora u sprovođenju antikorupcijske strategije“. Projekat podržava Agencija za borbu protiv korupcije sredstvima Ambasade Kraljevine Norveške u Republici Srbiji.

Share Button

Kontaktirajte nas

    Pišite nam ako imate bilo kakvih pitanja u vezi sa ovom informacijom.

    Štiklirajte polje levo od teksta "I'm not a robot."