Projektno finansiranje nije značajnije unapredilo kvalitet informisanja u Kraljevu

17.6.2016 | 12:06 Projektno sufinansiranje, novi model budžetskog finansiranja nije dao ključni podsticaj za unapređenje kvaliteta programa u Kraljevu, glavni je zaključak prve BIRN-ove analize projekata koji su sufinanasirani novcem građana u toku 2015. godine Projektno finansiranje medija - Kraljevo

Ovaj model finansiranja, koji se primenjuje od prošle godine, poslužio je kao dodatni izvor za finansiranje redovnog programa medija, a pre svega, za produkciju redovnog informativnog programa.

“Rešili smo da pogledamo kakvog je kvaliteta medijska produkcija napravljena tokom prve godine budžetskog finansiranja, kako bismo videli kakvi su realni dometi. Vrlo je važno i da lokalne administracije urade finansijsku kontrolu namenski trošenog budžetskog novca”, kazala je Tanja Maksić iz BIRN-a na predstavljanju analize u Kraljevu.

Od ukupno 87 emisija/tekstova podržanih kroz 5 projekata grada Kraljeva, iz budžeta grada najviše su se finansirali informativni program, dnevnici, debatne emisje i dijaloške emisija, a povod za pisanje vesti su pseudo-događaji kao što su otvaranje festivala, fabrika ili zvanične posete funkcionera.

Ovakav pristup ne odgovara projektnom finasiranju, dodaje Maksić: “Suština projektnog finansiranja je da se program depolitizuje. Apelovala bih da projektno finansiranje iskoristite kao šansu za unapređenje programa.”

Loš kvalitet projekata objašnjava se time da je ovaj model finansiranja uveden tek prošle godine, pa je prva godina poslužila kao probna. “Trebalo je da u toku 2015.godine mediji prežive, da to bude nulta godina, a da se od ove godine projekti rigorozno ocenjuju”, smatra Marija Obrenović članica komisije za dodelu sredstava u Kraljevu.

Da podsetimo, prošle godine raspisana su dva konkursa u Kraljevu. Na prvom je raspoređeno oko 14 miliona, na rešenje drugog iz decembra 2015. još uvek se čeka.

Izveštaj Projektno finansiranje medija u Kraljevu (pdf)

Share Button

Kontaktirajte nas

    Pišite nam ako imate bilo kakvih pitanja u vezi sa ovom informacijom.

    Štiklirajte polje levo od teksta "I'm not a robot."