Predstavljeni rezultati istraživanja Ko je vlasnik medija u Srbiji?

21.6.2017 | 16:52 BIRN Srbija i Reporteri bez granica predstavili su danas nalaze tromesečnog istraživanja o vlasništvu nad medijima u Srbiji

Svi nalazi istraživanja dostupni su na sajtu www.serbia.mom-rsf.org koji javnosti nudi informacije o medijskoj slici zemlje, kao i bazu podataka o najuticajnijim medijima, povezanim kompanijama i njihovim vlasnicima. Za sada je dostupna engleska verzija sajta, a u narednim danima biće dostupna i srpska.

Politički uticaj na medije i koncentracija narušavaju pluralizam i funkcionisanje medijskog tržišta u Srbiji, ključni je nalaz istraživanja koje su zajedno spoveli BIRN Srbija i Reporteri bez granica.

„Naše istraživanje pokazuje veliki raskorak između nacionalnih i lokalnih medija. Nacionalni mediji dobijaju najveći deo javnog prostora i novac, dok lokalni mediji ostaju neregulisani, nedovoljno finansirani i skloni nezakonitim praksama, netransparentnom vlasništu i poslovima uopšte“, objasnila je Tanja Maksić, programski koordinator BIRN Srbija.

Četiri najuticajnije televizije na medijskom tržištu, među kojima je i javni servis, Radio televizija Srbije, zajedno imaju 62.35% udela u gledanosti, pokazuju rezultati projekta. Podjednako visoka koncentracija prisutna je i u štampanim medijima.

Sedam od 48 uzorkovanih medija ima netransparentnu vlasničku strukturu. Dva vodeća štampana medija, Večernje novosti i Politika, još uvek imaju nerešeno, netransparentno vlasništvo i efektivno pripadaju državi.

Snažne političke veze i politička kontrola medija predstavljaju faktor rizika koji utiče na nivo medijskog pluralizma u negativnom smislu.

„Projekat nam je omogućio da otkrijemo slabosti medijskog sektora u Srbiji koji je ekonomski iscrpljen, a samim tim i podložan političkom uticaju“, istakla je Nafisa Hasanova, projekt menadžer Reportera bez granica na projektu „Monitoring vlasništva nad medijima“.


Iniciran od strane Reportera bez granica, projekat „Monitoring vlasništva nad medijima“ je globalni istraživački i zagovarački napor da se promoviše transparentnost i pluralizam medija na međunarodnom nivou. U Srbiji ga sprovodi Balkanska istraživačka mreža. Projekat finansira Nemačka Vlada. Projekat je do sada sproveden u Kolumbiji, Kambodži, Tunisu, Turskoj, Ukrajini, Peruu, Filipinima i Mongoliji. Ovogodišnji projekat pored Srbije, sprovodi se i u Gani, Brazilu, Pakistanu i Maroku. Više informacija možete pronaći na globalnom sajtu.

Share Button

Kontaktirajte nas

    Pišite nam ako imate bilo kakvih pitanja u vezi sa ovom informacijom.

    Štiklirajte polje levo od teksta "I'm not a robot."