Predstavljanje podataka i trendova o državnoj potrošnji kroz javne konkurse

17.11.2021 | 08:06

BIRN i Građanske inicijative pozivaju vas na predstavljanje najobimnije baze podataka o javnim konkursima, ilustrativnih primera zloupotrebe i zaključaka izvedenih iz analize preko 1600 konkursa u sektorima javnog informisanja i medija, civilnog društva, kulture i omladine.

Događaj če biti organizovan 18. novembra od 13 sati, u hibridnom formatu – uživo u prostoru “Miljenko Dereta” i putem Zoom platforme

Imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju u zemlji, broj mesta u prostoru je ograničen. Ukoliko ste zainteresovani da pratite događaj uživo ili online, molimo vas da se prijavite tako što ćete popuniti formular na sledećem linku.

Link za praćenje uživo preuzmite ovde.

Podaci o javnim konkursima nude jedinstveni uvid u potrošnju preko 14 milijardi dinara javnog novca, koje su 195 nacionalnih, pokrajinskih i lokalnih institucija potrošile u poslednje tri godine, na više od  33 hiljade projekata.

Novac koji se svake godine daje iz budžeta je najvažniji izvor finansiranja za navedene sektore i namenjen je ostvarivanju javnog interesa. Međutim, u praksi, javni konkursi sve češće postaju predmet interesovanja javnosti zbog zloupotreba i sumnje na korupciju.Prvi korak u sprečavanju zloupotreba je objavljivanje što većeg broja podataka u vezi sa konkursima i što potpuniji uvid javnosti u ovaj vid potrošnje.

Objavljivanje u otvorenom formatu omogućiće istraživačima, novinarima i drugim zainteresovanim stranama, uključujuči i javnu upravu, pretraživanje, analizu i ponovnu upotrebu ovih podataka.

Saznajte ko su najveći dobitnici na javnim konkursima, koji su najskuplji finansirani projekti, šta nam govore trendovi potrošnje tokom godina, koliko se pandemija virusa korona odrazila na javne konkurse i još mnogo interesantnih podataka koji su rezutat ove sveobuhvatne analize.

Koalicija OKO javnih konkursa, koja okuplja 15 organizacija civilnog društva, predstaviće kroz nekoliko ilustrativnih slučajeva svoju metodologiju rada i dosadasnje rezultate u otkrivanju i sprečavanju potencijalnih zloupotreba ovog mehanizma državnog finansiranja.

Više informacija pogledajte u agendi.

 

Ovaj događaj je finansiran uz podršku Britanske ambasade u Beogradu.

Stavovi izrečeni na događaju su isključivo odgovornost BIRN Srbije i ne odražavaju nužno stavove Britanske ambasade u Beogradu.

Share Button

Kontaktirajte nas

    Pišite nam ako imate bilo kakvih pitanja u vezi sa ovom informacijom.

    Štiklirajte polje levo od teksta "I'm not a robot."