Podrška Evropske federacije novinara istraživačkom novinarstvu u Srbiji

13.11.2015 | 11:31

Predsednik Evropske federacije novinara (EFJ) pozvao je vlast u Srbiji da izbegne stvaranje neprijateljskog okruženja za rad novinara, koji već pate zbog loših uslova rada.

Evropska federacija novinara ističe da je dobila zabrinjavajuće izveštaje koji se tiču prljave kampanje protiv nezavisnih i istraživačkih novinara BIRN-a, CINS-a i KRIK-a.

Pozivajući se na Deklaraciju Međunarodne federacije novinara o principima postupanja novinara, predsednik Evropske federacije novinara, Mogens Bliher Bjeregard izrazio je solidarnost sa ugroženim novinarima i dodao da će novinari klevetu, uvredu i neosnovane optužbe smatrati kao teške povrede profesije. Predsednik EFJ pozvao je vlast u Srbiji da izbegne stvaranje neprijateljskog okruženja za rad novinara, koji već pate zbog loših uslova rada.

Evropska federacija novinara podsetila je da je u Izveštaju Evropske Unije o napretku Srbije za 2015. godinu napomenuto da vlast u Srbiji treba da stvori povoljno okruženje u kome sloboda izražavanje može da se ostvari bez ometanja, pretnji i fizičkih napada, a podsticanje nasilja nad novinarima i blogerima treba javno osuditi. Pored toga u izveštaju se ističe da izjave državnih zvaničnika u vezi sa istraživačkim novinarstvom nisu bile pogodne za stvaranje ambijenta u kome se sloboda izražavanja može obavljati nesmetano.

Share Button

Kontaktirajte nas

    Pišite nam ako imate bilo kakvih pitanja u vezi sa ovom informacijom.

    Štiklirajte polje levo od teksta "I'm not a robot."