NOVO ISTRAŽIVANJE: Otkrivanje tajne ministarskog sefa

07.8.2014 | 18:58

BIRN Srbija objavio je nacrt ugovora između Vlade Srbije i „Etihad airways“ i otkrio da je država Srbija za 51% vlasništva u novoformiranoj „Air Serbia“ platila višestruko u odnosu na partnera iz UAE.

Samo u 2013. godini, prema podacima iz ugovora, Srbija je bila u obavezi  da plati preko 90 miliona dolara dok je partner iz Ujedinjenih Arapskih Emirata za 49% vlasničkog udela uplatio 40 milona dolara u vidu zajma. Pored ovoga državi je ostalo da plati sva dugovanja koja su bila procenjena na preko 230 miliona dolara, stoji u ugovorima koje BIRN objavljuje.

Iz dokumenata koji su objavljeni, dug kompanije Jat u prvoj polovini 2013. godine iznosio je oko 233,7 miliona dolara.

S druge strane, novo rukovodstvo „Air Serbia“ na predstavljanju godišnjeg finansijskog izveštaja za 2013. godinu u maju 2014. saopštilo je da je dug kompanije, koja se do septembra prošle godine zvala „Jat Airways“, oko 73 miliona evra, ili oko 100 miliona dolara. Nije bilo moguće proveriti u novoj upravi kako je došlo do ovolike razlike, kao što nije bilo moguće proveriti kako je procenjena ukupna vrednost „Jat Airways“, nepokretne imovine i slotova.

Sva dokumenta možete pogledati na http://javno.rs/istrazivanja/otkrivanje-tajne-ministarskog-sefa

Ovaj tekst deo je zajedničkog projekta BIRN-a i CINS-a, u okviru programa “Jačanje medijske slobode u Srbiji” koji finansira Evropska unija. Stavovi izrečeni u tekstu predstavljaju stavove autora i ne oslikavaju stavove EU.

Share Button

Kontaktirajte nas

    Pišite nam ako imate bilo kakvih pitanja u vezi sa ovom informacijom.

    Štiklirajte polje levo od teksta "I'm not a robot."