ODRŽANA DEBATA: Male hidroelektrane i državna pomoć

15.6.2015 | 15:04 Predstavljeni dokumenti koji treba da posluže državnim organima za formulisanje boljeg zakonskog okvira u oblastima izgradnje mini-hidroelektrana i sistema dodele i kontrole državne pomoći

Nijedna mala hidroelektrana (MHE) nije izgrađena u prethodne dve godine, iako je Ministarstvo rudarstva i energetike 2013. godine pokrenulo projekat izgradnje tih elektrana i dodelilo zainteresovanim investitorima 293 lokacije za izgradnju, rečeno je na debati u organizaciji BIRN-a i CINS-a u Medija Centru Beograd na kojoj je predstavljena analiza o hidroenergetskim potencijalima Srbije.

Takođe, predstavljena i analiza o državnoj pomoći, a Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbije ocenio je da Zakon o kontroli državnih podataka ima “mnogo nedostataka”, ističući da je potrebno precizno definisati pravni status Komisije za kontrolu državne pomoći.

“Status komisije se odražava i na njen rad, mi ne znamo da li je to vladino telo, regulatorno telo… zvanično ona je operativno nezavisno telo, ali je uglavnom pod okriljem Vlade”, rekao je Nenadić. On je kritikovao i što se zakon primenjuje samo na pojedine oblasti, dok se na druge oblasti, kao što je poljoprivreda – on ne odnosi.

Zvezdan Kalmar i Pera Marković iz Centra za energetiku i održivi razvoj istakli su i tri grupe problema – vodni režim, imovinsko-pravni odnosi i dostupnost elektro-mreže – koji otežavaju realizaciju projekta izgradnje malih hidroeletrana, koje bi zajedničkim naporima trebalo da reše Vlada, resorno ministarstvo, ali i druga ministarstva. Lokacije za MHE nalaze se na malim rekama, čije je upravljanje povereno opštinama, ali one nemaju dovoljno administrativnih kapaciteta da sprovedu zakonske propise, jedan je od zaključaka predstavljene analize.

061515 BIRN, CINS 02

061515 BIRN, CINS 16

061515 BIRN, CINS 19 061515 BIRN, CINS 42

Izvor: Tanjug/N1

Foto: MC Beograd

*Debata je organizovana u okviru BIRN-ove i CINS-ove inicijative za unapređenje medijskih politika, kroz projekat “Jačanje medijske slobode u Srbiji” koji finansira Evropska unija. Stavovi izrečeni na debati i u analizama ne predstavljaju stavove autora i ne oslikavaju stavove EU.

Share Button

Kontaktirajte nas

    Pišite nam ako imate bilo kakvih pitanja u vezi sa ovom informacijom.

    Štiklirajte polje levo od teksta "I'm not a robot."