Odgovor BIRN-a direktoru EPS-a Miloradu Grčiću

24.1.2017 | 17:24

Povodom izjave vršioca dužnosti direktora Elektroprivrede Srbije da sadašnja cena očitavanja brojila nije veća u odnosu na pređašnju, BIRN poziva Milorada Grčića da iznese dokumenta, kao i jasne i nedvosmislene podatke sa teritorije cele Srbije kojima bi dokazao svoju tvrdnju.

Da je cena očitavanja najmanje duplo skuplja u odnosu na prosečnu prethodnu cenu, BIRN je došao na osnovu kvantitativne analize koja je podrazumevala razgovore sa čitačima brojila, predstavnicima pet zadruga koje su očitavale brojila tokom prethodnih godina, kao i na osnovu tenderske dokumentacije za očitavanje brojila u periodu 2014. i 2015. godine.

BIRN poziva rukovodstvo EPS-a, na čelu sa Grčićem, da javnosti dostavi precizne podatke koliko je novca pre spornog tendera za očitavanje brojila EPS izdvajao na teritoriji cele Srbije. Navođenje sporadičnih slučajeva očitavanja u „planinskim delovima i zaseocima“ nikako ne mogu biti relevatan podatak i još manje mogu ubediti javnost u tvrdnju da je cena od 39,99 dinara „dobar posao i ozbiljna ušteda“, kako je u saopštenju naveo Grčić.

BIRN podseća direktora EPS-a da ga je u više navrata pozivao na razgovor, poslednji put u nedelju, 22. janura 2017. godine, pre nego što je tekst objavljen, a da mu je još 20. decembra 2016. godine postavio konkretna pitanja pisanim putem, na koja nikada nismo dobili odgovor.

Ovom prilikom ista pitanja postavljamo javno, i pozivamo direktora EPS-a da na njih odogovori:

  1.  Elektroprivreda Srbije je ove godine raspisala tender za usluge očitavanja 3,5 miliona brojila. Pobednička ponuda je iznosila 39,99 dinara. Kako se opravdava ovako visoka cena, s obzirom na to da je cena očitavanja brojila godinama iznosila oko 10 dinara po brojilu u urbanim sredinama, do 25 dinara u ruralnim područjima?
  2. Ako se uzme u obzir da je za očitavanje brojila EPS na godišnjem nivou izdvajao oko milijardu dinara, kako se opravdava skoro duplo više novca za ovu potrebu u narednom periodu?
  3. Zašto je promenjena dosadašnja praksa očitavanja brojila u kojoj su značajnu ulogu igrali radnici Elektrokosmeta i radnici sistema EPS-a sa Kosova?
  4. Zašto je raspisan objedinjeni tender za teritoriju cele Srbije?
  5. Kako je moguće da jedna cena, u ovom slučaju 39,99 dinara po brojilu, može da se primeni na svih 3,5 miliona brojila u Srbiji, kada je jasno da cena očitavanja brojila u urbanim i ruralnim sredinama ne mogu biti iste?

BIRN Srbija podseća da ovo nije prvi put da predstavnici EPS-a ignorišu obavezu da odgovore na pitanja koja su od javnog interesa ili da medijima dostave traženu dokumentaciju o različitim poslovima tog javnog preduzeća, na šta ih i Zakon obavezuje.

Share Button

Kontaktirajte nas

    Pišite nam ako imate bilo kakvih pitanja u vezi sa ovom informacijom.

    Štiklirajte polje levo od teksta "I'm not a robot."