Novo istraživanje: Spasavanje Srpske banke iz budžeta

18.4.2016 | 09:34 Iz budžeta republike potrošeno je 17 milijardi dinara za saniranje lošeg poslovanja Srpske banke, a dokumentacija o tome još uvek je pod oznakom “poverljivo”, saznaje BIRN

„Vlada Srbije je pripremila program sanacije Srpske banke uz minimalne troškove”, rečenica je kojom je ministar finansija Dušan Vujović 13. novembra 2014. najavio spasavanje poslednje u nizu posrnulih državnih banaka.

„Minimalni troškovi” sanacije Srpske banke bili su čitavih 17 milijardi dinara, saznaje BIRN iz analize revizorskog izveštaja rada banke za 2014. godinu, dostupnih dokumenata Vlade Srbije u vezi sa sanacijom banke i izvora iz Ministarstva finansija Vlade Srbije.

Srpska vlada je 7. novembra 2014. godine pod oznakom „strogo poverljivo”, donela Zaključak kojim je odobrila sanaciju Srpske banke dokapitalizacijom, koja će u konačnom zbiru, poreske obveznike koštati više od 140 miliona evra što je nadmašilo prvobitne procene da je za spasavanje potrebno ne više od 80 miliona evra.

Kako pokazuju dokumenti do kojih je došao BIRN, Vlada je i posle dokapitalizacije nastavila da pomaže Srpskoj banci. Tako je početkom 2015. Vlada Srbije u posebnom postupku sprovela prodaju zgrade Srpske banke u Skadarskoj ulici u Beogradu Direktoratu civilnog vazduhoplovstva po ceni koja je bila veća od prethodno procenjene vrednosti te zgrade.

O ovim nalazima niko iz Ministarstva finansija nije želeo da zvanično razgovara sa novinarima BIRN-a.

Kako je tekao proces sanacije, čiji je novac bio u banci i šta se sa njim dogodilo, a šta nakon sanacije pročitajte u novom istraživanju Spasavanje Srpske banke iz budžeta.

Share Button

Kontaktirajte nas

    Pišite nam ako imate bilo kakvih pitanja u vezi sa ovom informacijom.

    Štiklirajte polje levo od teksta "I'm not a robot."