Novo istraživanje: Polovne pumpe za nove poplave

19.8.2016 | 13:46 Elektroprivreda Srbije (EPS) je kupila dve polovne pumpe od „Južne Bačke“ koje je ova kompanija koristila za ispumpavanje rudarskog kopa Tamnava posle poplava 2014. godine, saznaje BIRN

EPS je u oktobru 2015. godine raspisao tender za nabavku dve polovne pumpe, pri čemu je naveo tačnu marku i tip pumpi koje želi da nabavi. Baš tu marku i taj tip kompanija „Južna Bačka“ kupila je u oktobru 2014. godine, a za potrebe EPS-a prilikom isušivanja potopljenog kopa Tamnava.

BIRN saznaje u austrijskoj kompaniji “Andritz” (Andric) da je kompanija ENTJUBA (“Entergotehnika Južna Bačka”) u oktobru 2014. godine kupila dve pumpe tipa FP 40-700 DD i da niko više u Srbiji od njih nije kupovao ove pumpe.

Identičan model se navodi i u tenderu EPS-a iz oktobra 2015. godine pod nazivom – „Nabavka dve polovne dvouzlazne pumpe tipa FP 40-700 DD sa postoljem, pratećom opremom i potisnim cevovodom“.

BIRN u austrijskoj kompaniji saznaje da nova pumpa navedenog modela košta 165,000 evra, što znači da za dve pumpe treba izdvojiti 330,000 evra.

EPS je sa „Južnom Bačkom“ sklopio ugovor o kupovini dve polovne pumpe sa pratećom opremom za 71 milion dinara, što je približno 600,000 evra. U prateću opremu ulaze cevovod, postolje za pumpu i čamac za četiri osobe.

Zbog čega su kupljene polovne pumpe i šta o tome kažu u EPS-u i vlasnik „Južne Bačke“ pročitajte u novom BIRN-ovom istraživanju Polovne pumpe za nove poplave.

Share Button

Kontaktirajte nas

    Pišite nam ako imate bilo kakvih pitanja u vezi sa ovom informacijom.

    Štiklirajte polje levo od teksta "I'm not a robot."