Novo istraživanje: Notari bez javne kontrole

21.4.2016 | 13:02 Sistem koji je trebalo da rastereti srpsko pravosuđe pretvorio se u poligon za obračun između stručnjaka u oblasti prava i u brojne kontroverze o tome kome ide zarada koju notari ostvaruju.

Finansijski izveštaji javnih beležnika kojima je država poverila javna ovlašćenja nisu dostupni javnosti, niti ih oni dostavljaju nadležnim organima, Ministarstvu pravde i Javnobeležničkoj komori, a država je netransparentna u izveštavanju o njihovom poslovanju, pokazuje BIRN-ovo istraživanje.

Pored toga Poreska uprava odbija da kaže koliko novca notari uplaćuju u budžet Republike Srbije.

Protiv državne sekretarke u Ministarstvu pravde, Biljane Pavlović, koja kao član Ispitne komisije ima važnu ulogu pri izboru notara, vodi se postupak pred Agencijom za borbu protiv korupcije zbog sumnje u sukob interesa.

Pojedini notari otkazali su svoje licence ili okušali sreću u drugim službenim mestima zbog loše ekonomske situacije i malog obima posla.

Netransparentan je i rad komisija koje određuju da li su notari ispunili sve uslove za otvaranje kancelarija i po kom kriterijumu se biraju članovi ispitnih komisija za prijem novih notara u sistem.

Od samog početka primenu Zakona o javnom beležništvu pratile su nedaće i brojne kontroverze rasprostranjene među građanima, ali i među stručnom javnosti.

Koliko se novca sliva u budžet, zašto Ustavni sud ćuti i ko je Biljana Pavlović, čitajte u našem najnovijem istraživanju Notari bez javne kontrole.

Share Button

Kontaktirajte nas

    Pišite nam ako imate bilo kakvih pitanja u vezi sa ovom informacijom.

    Štiklirajte polje levo od teksta "I'm not a robot."