NOVO ISTRAŽIVANJE: Državna škola kao vladina banka

23.7.2015 | 14:00 Beogradska poslovna škola je 2013. godine, mimo zakona i po nalogu visokih vladinih funkcionera, pozajmila sedam miliona evra prezaduženim kompanijama i Vaterpolo klubu Radnički, bez mnogo izgleda da će taj novac povratiti, saznaje BIRN

Oni koji su u ime Vlade Srbije odlučivali o ovom poslu danas „peru ruke“ i za sve optužuju nekadašnjeg direktora ove državne obrazovne institucije Iliju Samardžića, koji tvrdi da je nalog za isplate novca stigao iz samog vrha vlasti.

Milion i po evra je pozajmljeno privatnoj turističkoj agenciji „Kontiki“, čiji je većinski vlasnik skriven u registru ofšor kompanija na Devičanskim ostrvima. Agencija je pod sumnjivim okolnostima odvedena u stečaj u  februaru 2014. godine.

Medijska kompanija „Novosti“, takođe veliki gubitaš,  dobila je 400,000 evra, a najmanje toliko je otišlo i Vaterpolo klubu Radnički,  bilo kroz direktnu pozajmicu Škole ili prikriveno sponzorstvo preko „Simpa“.  „Kontiki“ je tada bio glavni sponzor Radničkog, a puno ime kluba bilo je

Škola godišnje prihoduje oko 10 miliona evra, a najveći deo novca potiče od školarina i od kamata na novac koji ova visokoškolska ustanova deponuje u bankama. Zakoni obavezuju Školu da taj novac ulaže isključivo u poboljšanje uslova studiranja, plate predavača i nastavu.

Istraživanje u celosti možete pogledati ovde.

Share Button

Kontaktirajte nas

    Pišite nam ako imate bilo kakvih pitanja u vezi sa ovom informacijom.

    Štiklirajte polje levo od teksta "I'm not a robot."