Novo istraživanje: Čudne nabavke u Emisionoj tehnici

31.5.2016 | 10:53 Javno preduzeće Emisiona tehnika i veze (ETV) raspisalo je 2014. i 2015. godine tendere za izgradnju antenskih stubova i kupovinu klima uređaja za emisione stanice, navodi se u novom BIRN-ovom istraživanju 

Prvi tender, vredan oko milion evra, u okviru kojeg je rekonstruisano 45 emisionih stanica i izgrađeno pet novih, finansiran je subvencijama Vlade Srbije, dok su za drugi, sredstva obezbeđena iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od oko pet miliona evra.

Taj drugi tender bio je namenjen za sanaciju dodatnih 88 emisionih stanica i izgradnju dve nove.

Oba tendera su bila neophodna kako bi se zastarela infrastruktura modernizovala za potrebe digitalizacije, u okviru koje je prestalo emitovanje analognog TV signala. Građanima je digitalizacija uglavnom poznata po tome što su morali da kupe takozvane „set-top boksove“ da bi mogli da nastave da gledaju televiziju.

Iako je u oba tendera nabavljana ista vrsta robe, dokumenta do kojih je došao BIRN pokazuju da je 2015. godine, ETV i stubove i klime plaćao daleko skuplje nego što je to bio slučaj samo godinu dana ranije.

Stubovi su umesto 35.000 evra po komadu plaćani 52.000 evra, dok su za klime, umesto 830 evra u ETV-u platili 1.750 evra po komadu, i to za klime manjeg kapaciteta.

U zbiru, ETV je u 2015. godine nabavio 14 stubova po ovim višim cenama i bar 90 klima uređaja.

Kako je za istu robu, na dva tendera za dve godine plaćena značajno različita cena pročitajte u novom BIRN-ovom istraživanju Čudne nabavke u Emisionoj tehnici.

Share Button

Kontaktirajte nas

    Pišite nam ako imate bilo kakvih pitanja u vezi sa ovom informacijom.

    Štiklirajte polje levo od teksta "I'm not a robot."