Novinaru BIRN-a Radmilu Markoviću dodeljena NUNS-ova nagrada za istraživačko novinarstvo

23.5.2023 | 15:28 Radmilo Markovic NUNS

Marković je nagrađen za istraživanje o divljoj gradnji u Beogradu.

NUNS-ovu Nagradu za istraživačko novinarstvo „Dejan Anastasijević 2023“ u kategoriji onlajn medija dobio je novinar BIRN Srbije Radmilo Marković za tekst Beograd – raj za divlju gradnju i sumnjiva ozakonjenja: BIRN našao skoro pola miliona spornih kvadrata, o stotinama nelegalno podignutih objekata koji su ozakonjeni bez jasnog zakonskog osnova.

“Istraživanje na ovu temu divlje gradnje i brojnih zloupotreba i kršenja zakona će se nastaviti. Ovaj tekst je imao i imaće svoje nastavke kod nas, i u drugim medijima. Pisali smo i pisaćemo o tome ko je sve stekao protivzakonitu materijalnu korist i na koji način su građani i društvo zbog toga oštećeni.

“Međutim, novinarski rad u nekom trenutku udara u svoje granice. Nakon tih granica treba da počne rad države – tužilaštva, policije i sudova. Nažalost, taj drugi posao ostaće nezavršen, jer, do sada, gotovo da nije ni počeo – ni u ovoj, niti u stotinama drugih priča koje su novinari tokom poslednjih godina i decenija otkrivali. Država i njene institucije u ovakvim, očigledno duboko koruptivnim slučajevima, nepogrešivo postupaju ne u javnom interesu, ne u interesu građana, već u nečijem drugom, privatnom interesu”, rekao je Marković posla dodele nagrada.

Nagrada u kategoriji elektronskih medija dodeljena je novinarki televizije N1 Maji Nikolić za dokumentarni film Ispod površine: „Poslednja počast“, dok je u kategoriji štampanih medija nagrađena grupa autora: Nemanja Rujević, Ingrid Gerkama, Natali Bertrams, Tristen Tejlor za tekst Papagaji vredni kao kokain.

Nagradu publike, koja je ove godine dodeljena po prvi put, dobio je Dalibor Stupar, novinar Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine, za  film „Šta nas greje, to nas truje“.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), uz podršku ambasade Sjedinjenih Američkih Država, već 18 godina dodeljuje nagrade za novinarska istraživanja iz oblasti koje su od izuzetne važnosti za građane i koja otkrivaju i dokazuju nepoznate činjenice do kojih su novinari došli sopstvenim radom.

Ove godine, kako je navedeno na sajtu NUNS-a, za nagradu je bilo prijavljeno 45 novinarskih radova.

Među nominovanima, bilo je još troje novinara BIRN-a. U kategoriji onlajn medija bili su nominovani Saša Dragojlo za tekst Krijumčar-prevodilac i ‘major Deki’: Tvrdnje o kriminalu uz policijsku pomoć i Jelena Veljković za serijal tekstova o Nemanji Stajiću, bivšem načelniku Sekretarijata za ozakonjenje objekata grada Beograda, dok je Jelena Zorić bila nominovana u kategoriji štampanih medija za tekstove objavljene u nedeljniku Vreme Vodič kroz JovanjicuKo je ko i šta je šta u najvećem pravosudnom i političkom skandalu u Srbiji i Koga i šta kriju tajne službe.

Share Button

Kontaktirajte nas

    Pišite nam ako imate bilo kakvih pitanja u vezi sa ovom informacijom.

    Štiklirajte polje levo od teksta "I'm not a robot."