Novinarstvo je prostor za odbranu javnog interesa

12.2.2015 | 15:51 Održana debata „Oslobodi medije“ u Medija centru Beograd

Vreme je da povežemo ljudska prava i slobodu medija i da se udružimo u toj borbi, jedna je od poruka današnje debate u organizaciji BIRN Srbija i Kuće ljudskih prava i demokratije.

Povod za organizovanje debate o medijskim slobodama i slobodi izražavanja je kampanja napada na BIRN vođena od 8. januara ove godine kada je objavljen tekst „Ispumpavanje kopa i budžeta“.

Jovana Gligorijević, novinarka nedeljnika Vreme, rekla je da su medijski pritisci počeli još pre objavljivanja BIRN-ovog istraživanja. Ovaj nedeljnik je bio jedini koji je u celosti objavio tekst o ispumpavanju vode iz kopa Tamnava.

„Dok je tekst još bio u izradi, dobili smo telefonski poziv i to je ovako zvučalo: Čujemo da oni vaši (BIRN Srbija) pišu o ovoj temi, ako to objavite, tužićemo vas.“

Direktorka BIRN mreže, Gordana Igrić, naglasila je važnost kontinuiranih napada na BIRN i medijsko izveštavanje u ovom slučaju.

„Da nije ove kampanje protiv BIRN Srbija, ne bismo uvideli koje su to razmere i dubina ugrožavanja slobode medija. Mediji su diskusiju o BIRN-ovom istraživanju o Tamnavi pretvorili u priču o odnosu EU i Vučića. Uradili smo analizu 294 medijske objave u kojima se pominje BIRN, samo 11 puta smo navedeni kao direktan izvor“, istakla je Igrić.

Postavljeno je pitanje jesu li devedesete godine period najvećeg medijskog mraka. Urednik Kikindskih novina, Željko Bodrožić, stigao je i do Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

„Otkako smo dobili dve presude u Strazburu, više nas ne diraju, igramo ulogu pravnih savetnika“, rekao je Bodrožić.

Maja Stojanović, izvršna direktorka Građanskih inicijativa, rekla je da je jasno zašto je danas ugrožena sloboda medija.

„Naša odgovornost je što mediji nisu slobodni, nas kao građana i organizacija civilnog društva; što nismo uradili više“, kazala je Stojanović.

U debatu u beogradskom Medija centru se putem video-linka uključio i Media Centar Niš. Priliku da razmene iskustva i mišljenja sa govornicima u Beogradu imali su Predrag Blagojević, urednik Južnih vesti, Đorđe Krivokapić iz Share fondacije i Miroslav Janković iz OEBS-a.

„Nama poreska policija ne izbija iz redakcije. Naravno da je razlika u nivou komunikacije, zastrašivanju, galami, ali osnovi kontrole su isti“, rekao je Blagojević.

Željko Bodrožić i Jovana Gligorijević su pomenuli pisanje glavne urednice Politike, Ljiljane Smajlović i poručili „da bi trebalo da proveri ko je vlasnik njenih novina“, kao i da se „mediji 10 i više godina trude da od nje naprave etalon slobodnog novinarstva“.

Na kraju debate, učesnici su mapirali glavne probleme i dali predloge za početak borbe za slobodu medija.

„Nazvali su nas Miškovićevim novinama. Kad vam zalepe etiketu, možete da se slikate“, rekla je Jovana Gligorijević i dodala da „napadi na BIRN i Ombudsmana liče na autorski rad Bebe Popovića“.

Ona je napomenula i kako bi novinari trebalo da se ponašaju. „Živeću bedno, na način koji mislim da je ispravan, ali ne mogu to da odlučim za druge ljude i novinare. Sloboda govora nije samo pravo na komentar, nego i pravo na informaciju“, zaključila je Gligorijević.

„Ne smeš da pitaš zašto? Pa nama treba da nas nešto opali po glavi da bismo postali solidarni“, zaključio je Željko Bodrožić.

Godana Igrić istakla je da je glavni probem ekonomska situacija u kojoj se nalaze i mediji, ali i novinarska profesija uopšte. „Novinari ne pišu zbog nedostatka želje, već nemogućnosti. Verujem u ličnu inicijativu jer nemam u šta drugo. Neophodna je koalicija na Balkanu i pritisak na međunarodne medije zarad slobode medija u Srbiji. Novinarstvo je prostor gde se brani javni interes, a ne prostor gde se samo zarađuje novac“, rekla je direktorka BIRN-a.

Kao zaključak ove debate, Maja Stojanović je rekla da je „poenta da građani znaju da postoje informacije koje država krije od njih“.

Debata „Oslobodi medije“ je prva u nizu serije tvit ap događaja na temu medijskih sloboda i slobode izražavanja koju će BIRN Srbija i Kuća ljudskih prava i demokratije organizovati jednom mesečnom pod zvaničnim hashtag-om #OslobodiMedije.

021215 BIRN i Kuca ljudskih prava 08 021215 BIRN i Kuca ljudskih prava 02 021215 BIRN i Kuca ljudskih prava 03 021215 BIRN i Kuca ljudskih prava 39 021215 BIRN i Kuca ljudskih prava 31 021215 BIRN i Kuca ljudskih prava 18 021215 BIRN i Kuca ljudskih prava 11

Foto: Medija Centar Beograd

Share Button

Kontaktirajte nas

    Pišite nam ako imate bilo kakvih pitanja u vezi sa ovom informacijom.

    Štiklirajte polje levo od teksta "I'm not a robot."