Novinarki BIRN-a nagrada za istraživačko novinarstvo

08.5.2019 | 10:19 Novinarka BIRN-a Jelena Veljković dobitnica je godišnje nagrade za istraživačko novinarstvo u kategoriji online mediji

Jelena Veljković osvojila je nagradu za serijal istraživačkih tekstova o nelegalnoj gradnji na Goliji iza koje stoji Žarko Veselinović, brat kontroverznog biznismena sa severa Kosova Zvonka Veselinovića.

BIRN je objavio delove iz izveštaja građevinske inspekcije u kojima se navode problem na koje su nailazili tokom nadzora.

„Na pola puta naišli smo na balvan preprečen na putu, čega u dolasku nije bilo. S obzirom na to da smo u tom zabitom prostoru bili prisutni samo mi, inspektori, predstavnici Srbijašuma i radnici, jasno je bilo da je to bila opomena“, stoji u izveštaju.

BIRN je takođe objavio i da Ministarstvo građevinarstva nije postupilo po nalogu sopstvene inspekcije i nije porušilo nelegalni objekat. Protiv Veselinovića građevinska inspekcija je podnela krivičnu prijavu, ali je nadležno tužilaštvo odlučilo da mu oprosti krivično delo ukoliko uplati 50.000 dinara u humanitarne svrhe.

U međuvremenu, naknadno su izdati lokacijski uslovi i građevinska dozvola za već u potpunosti izgrađen objekat za koji postoji nalog za rušenje.

Pored Jelena Veljković, u istoj kategoriji, za nagradu je nominovana i novinarka BIRN-a Ana Ćurić za serijal tekstova o nezakonitom angažovanju funkcionera Srpske napredne stranke u Višoj medicinskoj školi u Ćupriji.

Osim BIRN-a, u užem izboru u kategoriji onlajn medija nominovani su i tekstovi portala KRIK i Južne vesti.

Nagradu za istraživačko novinarstvo četrnaesti put po redu dodelilo je Nezavisno udruženje novinara Srbije uz podršku Ambasade SAD u Beogradu, a BIRN-u je ovo šesta nagrada. Ove godine na konkurs se prijavilo 38 novinara sa 69 medijskih tekstova i priloga.

Tekstove iz serijala o nelegalnoj gradnji na Goliji možete pročitati na sledećim linkovima (1), (2),(3), (4), (5)

Share Button

Kontaktirajte nas

    Pišite nam ako imate bilo kakvih pitanja u vezi sa ovom informacijom.

    Štiklirajte polje levo od teksta "I'm not a robot."