Novinarima BIRN-a nagrada „Dejan Anastasijević“ za istraživačko novinarstvo

11.6.2020 | 14:14 Foto:BIRN

Serijal tekstova „Otac ministra policije – povlašćeni trgovac oružjem“ o korupciji u državnom vrhu Srbije, koje su radili Jelena Veljković i Aleksandar Đorđević, osvojio je godišnju nagradu koju dodeljuje NUNS u saradnji sa Američkom ambasadom

Novinari BIRN-a Jelena Veljković i Aleksandar Đorđević dobitnici su godišnje nagrade za istraživačko novinarstvo u kategoriji onlajn medija za serijal tekstova o umešanosti Branka Stefanovića, oca ministra policije Nebojše Stefanovića, u trgovinu oružjem.

Nagrada, koju po 15. put dodeljuje Nezavisno udruženje novinara Srbije u saradnji sa Ambasadom SAD u Beogradu, uručena im je danas na svečanosti u Medija centru u Beogradu.

Od ove godine nagrada nosi ime po rano preminulom novinaru Dejanu Anastasijeviću, koji je koji je ostao upamćen po svojoj izuzetnoj novinarskoj karijeri. Ovo je BIRN-u sedma nagrada u ovoj kategoriji.

BIRN je nagradu dobio za istraživačku priču u kojoj je otkrio da je Branko Stefanović, otac srpskog ministra policije, po povlašćenim cenama kupovao oružje od državne fabrik Krušik, koje je potom nezakonito prodavao po drastično većim cenama.

Prvu priču BIRN je objavio još krajem 2018. godine i to na osnovu dokaza koje je dostavio uzbunjivač iz Krušika Aleksandar Obradović.

Nagradu za istraživanje „Afere Krušik“ dobio je i novinar nedeljnika NIN Vuk Cvijić u kategoriji štampani mediji, dok je nagradu za elektronske medije dobio novinar Adam Santovac za dokumentarni film „Mega diplomac“ u produkciji televizije N1.

Ove godine u uži izbor ušlo je ukupno devet novinarskih priča, a BIRN je bio nominovan i za prekogranično istraživanje „Javna rasveta: Orban i SNS“, kao i u kategoriji elektronski mediji za film Dragana Gmizića „Grabljivci“, koji je nastao u koprodukciji „Greenfield produkcije“ iz Novog Sada i BIRN-a.

Posebne plakate za istraživačko novinarstvo dodeljene su i redakcijama „Južne vesti“ i „Mašina“.

Share Button

Kontaktirajte nas

    Pišite nam ako imate bilo kakvih pitanja u vezi sa ovom informacijom.

    Štiklirajte polje levo od teksta "I'm not a robot."