Novinarima BIRN-a dve nagrade za istraživačko novinarstvo

11.5.2017 | 09:50 Novinari BIRN-a ovogodišnji su dobitnici NUNS-ove nagrade u kategorijama štampani i online mediji. NUNS, nagrada, istraživačko, istrazivacko, novinarstvo, BIRN Svečana dodela Nagrada za istraživačko novinarstvo 2017.

Grupa autora BIRN-a i OCCRP-a osvojila je nagradu za istraživanje „Krvavi poslovi: Put oružja vredan 1.2 milijarde evra” u kategorili online mediji. Priča o naoružanju iz centralne i istočne Evrope koje rasplamsava sukobe na Bliskom istoku jedan je od bisera istraživačkog novinarstva, ocenio je žiri.

„Ova priča u koju je bilo uključeno devet autora, istraživača, iz nekoliko zemalja, apsolutno prevazilazi nacionalne i evropske granice i pogađa javni interes u planetarnim razmerama”, navodi se u obrazloženju nominacije.

Nagradu u ovoj kategoriji osvojila je i novinarka CINS-a, Anđela Milivojević, za priču „Jorgovanka Tabaković plagirala značajan deo doktorata”.

Istraživanje „Tajna Vučićeve kafane”, novinarke Jelene Veljković o nezakonitom otvaranju luksuznog restorana u zgradi Geozavoda, odnelo je pobedu u kategoriji štampani mediji.

„BIRN-ovo istraživanje je značajno jer ukazuje da slučaj Geozavod predstavlja paradigmu netransparentnosti, kršenja i suspenzije domaćih zakona, što sporazumu sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima i projektu Beograd na vodi daje veliki koruptivni potencijal”, istakao je žiri.

U kategoriji eletronski mediji nagrađena je novinarka N1 Maja Nikolić za priču „Naprednjački „botovi” iz rumunske kuhinje”.

Na ovogodišnji konkurs prijavilo se 75 novinara sa oko 115 medijskih tekstova i priloga.

Petu godinu zaredom novinari BIRN-a osvajaju nagradu Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

Share Button

Kontaktirajte nas

    Pišite nam ako imate bilo kakvih pitanja u vezi sa ovom informacijom.

    Štiklirajte polje levo od teksta "I'm not a robot."