Novinari BIRN-a u konkurenciji za godišnju Nagradu za istraživačko novinarstvo

27.4.2017 | 13:59 Tri priče Balkanske istraživačke mreže ove godine nominovane su u kategorijama - elektronski (TV, radio), štampani i on-line mediji. Foto: NUNS

U kategoriji štampani mediji nominovan je istraživački tekst novinarke Jelene Veljković, Tajna Vučićeve kafane o tome kako iz Direkciji za imovinu tvrde da ne znaju da je u delu zgrade Beogradske zadruge, koju je ta institucija dala u zakup preduzeću „Beograd na vodi“, otvoren restoran izbegavajući da odgovore da li će utvrditi da li se javna svojina koristi u skladu sa zakonom. Tekst je objavljen u nedeljniku Vreme.

Dokumentarni film Ravnica bez ptica, novinara Dragana Gmizića, nominovan je u kategoriji elektronski mediji. Film odgovara na pitanja kako je organizovan i ko kontrolše lov na grlice i prepelice u Srbiji. Nastao u koprodukciji BIRN-a i Greenfield produkcije, dokumentarac je emitovan na televiziji N1.

Lorens Marzouk (BIRN), Ivan Angelovski (BIRN), Miranda Patrucić(OCCRP), Atanas Čobanov (BIVOL), Dušica Tomović (BIRN), Jelena Ćosić (BIRN), Jelena Svirčić, Lindita Cela (BIRN) i Pavla Holcova (Češki centar za istraživačko novinarstvo) nominovani su u kategoriji online mediji za istraživanje Krvavi poslovi: Put oružja vredan 1.2 milijarde evra. Istraživanje otkriva kako se na Bliski istok transportuje hiljade automatskih pušaka, minobacačke municije, raketnih bacača, protiv-tenkovskog naoružanja i teških mitraljeza iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Bugarske, Češke, Rumunije i Slovačke. Pored BIRN-a, Mreže za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije OCCRP, istraživanje je objavljeno i u Gardijanu.

Ove godine na konkurs Nezavisnog udruženja novinara Srbije i Ambasade SAD u Srbiji prijavilo se 75 novinara sa oko 115 medijskih tekstova i priloga. Nagrade će, po 12. put, biti dodeljene 10. maja na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu u 17:30h.

Podsećamo, novinari BIRN-a su osvajali nagradu 2013, 2014, 2015. i 2016. godine.

Nominovani ove godine su:

Elektronski mediji

Miodrag Sovilj – prilog “Šta stranke znaju o vama: Nađena baza podataka 400.000 ljudi“, emitovan na televiziji N1 u martu 2017. godine.

Ruža Helać – emisija pod nazivom “Bela Crkva – Opasan otpad na turneji“, u okviru nezavisne produkcije “Vojvođanska zelena inicijativa”, emitovana u novembru i decembru 2016. i januaru 2017. godine na 80 lokalnih, regionalnih i stranih TV: TV B92 info, RTV Kuršumlija, RTV Marš, TV Klik, TV Brus, RTV Mlava, RTV Puls, RTV Rubin, RTRS,….

Dragana Sotirovski – prilog “Fiktivno i faktički“, emitovan na Radio-televiziji Srbije u junu 2016. godine.

Maja Nikolić – prilog “Naprednjački „botovi“ iz rumunske „kuhinje“, emitovan na TV N1 u januaru 2017. godine.

Dragan Gmizić – emisija pod nazivom “Ravnica bez ptica?“, realizovana u okviru Greenfield Produkcije, emitovana na TV N1 u avgustu 2016.

Štampani mediji

Dragan Krsnik – tekst “Radni logor u srcu Evrope“, objavljen u Nedeljniku u februaru 2017. godine.

Vladimir Kostić – tekstovi “Država pomogla Pink sa 3,9 miliona evra” i “Pink dobio najmanje sedam miliona evra kredita od države“, objavljeni u dnevnom listu Danas u maju i septembru  2016. godine.

Nikola Lazić – tekst “Stvarno jedinstveni biznis“, objavljen u nedeljniku Vranjske u martu 2017. godine.

Jelena Veljković  – tekst “Tajna Vučićeve kafane“, objavljen u nedeljniku Vreme u septembru 2016. godine.

Denis Kolundžija – tekst “Krijumčarenje zatvorenika“, objavljen u nedeljniku Newsweek Srbija u avgustu 2016. godine.

Dino Jahić i Vladimir Kostić – tekst “Na grbači građana“, objavljen u nedeljniku Vreme u aprilu 2016. godine.

Online mediji

Lorens Marzouk (BIRN), Ivan Angelovski (BIRN), Miranda Patrucić(OCCRP), Atanas Čobanov (BIVOL), Dušica Tomović (BIRN), Jelena Ćosić (BIRN), Jelena Svirčić, Lindita Cela (BIRN) i Pavla Holcova (Češki centar za istraživačko novinarstvo) – tekst “Krvavi poslovi: Put oružja vredan 1.2 milijarde evra“, objavljen na sajtu Balkanske istraživačke mreže BIRN, Mreže za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije OCCRP i Gardijanu u julu 2016. godine.

Jasmina Prodanović – tekst “Izgradnja fabrike Mei Ta: Životna sredina u drugom planu“, objavljen na sajtu Centra za istraživačko novinarstvo Srbije u martu 2017. godine.

Maja Živanović – serijal od tri istraživačka teksta “Novi Sad Gas – veliki novac ispod radara države“, “Od poslovanja Novi Sad Gasa okoristili se i političari“, “Direktor DP Novi Sad Gas otkupljuje sopstvene dugove“, objavljen na portalu Autonomija.info, Voice.org.rs u julu 2016. godine.

Anđela Milivojević – tekst “Jorgovanka Tabaković plagirala značajan deo doktorata“, objavljen na sajtu Centra za istraživačko novinarstvo Srbije u decembru 2016. godine.

Stefan Marković, Aleksandar Stankov i Dalibor Milojković – tekst “Gerontološki centar Niš na spornom tenderu kupio luksuzna kola za Ministarstvo“, objavljen na portalu Južne vesti u martu 2017. godine.

Share Button

Kontaktirajte nas

    Pišite nam ako imate bilo kakvih pitanja u vezi sa ovom informacijom.

    Štiklirajte polje levo od teksta "I'm not a robot."