Novinari BIRN-a nominovani za NUNS-ovu nagradu za istraživačko novinarstvo

20.4.2023 | 14:19

Tri BIRN-ova novinara nominovana su za NUNS-ovu Nagradu za istraživačko novinarstvo „Dejan Anastasijević 2023“ u kategoriji onlajn medija.

Novinari BIRN-a Saša Dragojlo, Jelena Veljković i Radmilo Marković ušli su u uži izbor za dodelu godišnje nagrade za istraživačko novinarstvo „Dejan Anastasijević 2023“ u kategoriji onlajn medija koju dodeljuje Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Saša Dragojlo nominovan je za tekst Krijumčar-prevodilac i ‘major Deki’: Tvrdnje o kriminalu uz policijsku pomoć o krijumčarskoj mreži koja, uz podršku policije, reketira konkurenciju i teroriše izbeglice.

Jelena Veljković nominovana je za serijal tekstova o Nemanji Stajiću, bivšem načelniku Sekretarijata za ozakonjenje objekata grada Beograda, i njegovoj ulozi u ozakonjenjima divlje gradnje u glavnom gradu Srbije.

Radmilo Marković u uži izbor za nagradu je ušao sa tekstom Beograd – raj za divlju gradnju i sumnjiva ozakonjenja: BIRN našao skoro pola miliona spornih kvadrata, o stotinama nelegalno podignutih objekata koji su ozakonjeni bez jasnog zakonskog osnova.

Novinarka BIRN-a Jelena Zorić nominovana je u kategoriji štampanih medija za tekstove Vodič kroz JovanjicuKo je ko i šta je šta u najvećem pravosudnom i političkom skandalu u Srbiji i Koga i šta kriju tajne službe – objavljene u nedeljniku Vreme o jednoj od najvećih srpskih afera koja je otkrivena hapšenjem Predraga Koluvije, suvlasnika kompanije Jovanjica na čijem imanju su pronađeni, kako se navodi u optužnici, zasadi marihuane, odnosno skanka, kao i 660 kilograma osušenog i upakovanog kanabisa.

NUNS, uz podršku ambasade Sjedinjenih Američkih Država, već 18 godina dodeljuje nagrade za novinarska istraživanja iz oblasti koje su od izuzetne važnosti za građane i koja otkrivaju i dokazuju nepoznate činjenice do kojih su novinari došli sopstvenim radom.

Prvi put biće dodeljena i nagrada publike, a za jedno od devet nominovanih istraživanja može se glasati na sajtu NUNS-a klikom na ovaj link. Pozivamo vas da podržite naš rad glasanjem za jedan od tri nominovana BIRN-ova teksta.

Ove godine, kako je navedeno na sajtu NUNS-a, za nagradu je prijavljeno 45 novinarskih radova.

U uži izbor za dodelu nagradu su ušli:

Elektronski mediji:

Dalibor Stupar – “Šta nas greje, to nas truje”

Ksenija Pavkov – Ispod površine: „U mreži“

Maja Nikolić – Ispod površine: „Poslednja počast“

 

Štampani mediji:

Jelena Zorić – Vodič kroz Jovanjicu Prvi deo i drugi deo 

Nemanja Rujević, Ingrid Gerkama, Natali Bertrams, Tristen Tejlor – Papagaji vredni kao kokain

Vuk Cvijić – Novak Nedić štitio grupu Velje Nevolje 

 

Online mediji:

Saša Dragojlo – Krijumčar-prevodilac i ‘major Deki’: Tvrdnje o kriminalu uz policijsku pomoć

Jelena Veljković – Serijal tekstova o ulozi Nemanje Stajića u postupcima ozakonjenja

Radmilo Marković – Beograd – raj za divlju gradnju i sumnjiva ozakonjenja: BIRN našao skoro pola miliona spornih kvadrata

 

NUNS-ova nagrada za izuzetnost u istraživačkom novinarstvu dodeljuje se svake godine povodom Svetskog dana slobode medija, 3. maja, a ove godine biće dodeljena 4. maja, na Fakultetu dramskih umetnosti.

Share Button

Kontaktirajte nas

    Pišite nam ako imate bilo kakvih pitanja u vezi sa ovom informacijom.

    Štiklirajte polje levo od teksta "I'm not a robot."