Novinari BIRN-a Jelena Zorić i Saša Dragojlo dobitnici EU nagrade za istraživačko novinarstvo

28.9.2023 | 18:09 EU nagrada 2023 dobitnici

Novinari BIRN-a Jelena Zorić i Saša Dragojlo dobitnici su nagrada za istraživačko novinarstvo koju po osmi put dodeljuje Evropska unija za istraživačke radove objavljene u Srbiji.

Jeleni Zorić je dodeljena druga nagrada Evropske unije za istraživačko novinarstvo za serijal tekstova o psihijataru koji je upisivao lažne dijagnoze pacijentima zbog kliničkog ispitivanja i ulozi institucija u ovom ispitivanju, a Saši Dragojlu treća za istraživanje o izvozu oružja iz Srbije u Mjanmar.

Prvo mesto za najbolju istraživačku priču u 2022. godini osvojila je redakcija KRIK-a za serijal tekstova o Darku Šariću.

Ove godine žiri je dodelio dve druge nagrade i dve treće. Pored Jelene Zorić, drugu nagradu dobio je tim novinara Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) – Teodora Ćurčić, Jovana Tomić i Stefan Marković – za serijal tekstova o finansiranju političkih partija. 

Treće mesto podelili su novinar NIN-a Vuk Cvijić i novinarke CINS-a Dina Đorđević i Jovana Tomić koje su zajedno sa Sašom Dragojlom i Marijom Ristić iz BIRN-a radile na tekstu o izvozu oružja iz Srbije u Mjanmar.

Serijalom tekstova o teškoj zloupotrebi lekarske etike Jelena Zorić ispričala je neverovatnu priču o sudbinama ljudi sa lažnim psihijatrijskim dijagnozama i nespremnosti sistema da ispita i sankcioniše postupanje psihijatra Aleksandra Miljatovića u Domu Zdravlja Palilula, koji je zarad lične dobiti mesecima manipulisao velikim brojem posebno osetljive grupe pacijenata.

Prvi tekst, Psihijatar Aleksandar Miljatović upisivao lažne dijagnoze pacijentima zbog kliničkog ispitivanja, kroz potresna svedočanstva i analizu obimne dokumentacije, pokazuje kako je Miljatović zloupotrebio psihijatrijske pacijente, dok se drugi teks, Dom zdravlja Palilula: Sumnjivo kliničko ispitivanje leka koje su svi odobrili, bavi institucionalnom odgovornošću svih koji su znali i odobrili, uprkos zakonskim zabranama, da se u Domu zdravlja radi kliničko ispitivanje leka primavanserin.

Saša Dragojlo sa koleginicama Dinom Đorđević, Marijom Ristić i Jovanom Tomić, dobio je nagradu za istraživanje Srbija slala oružje Mjanmaru nakon puča o tome kako je Srbija posle puča u Mjanmaru, ignorišući izveštaje o nasilju, ubistvima i kršenju ljudskih prava, dozvolila da se oružje isporuči u Mjanmar i pored obaveze da vlast povuče izdate dozvole za izvoz oružja koje može biti korišćeno za kršenje ljudskih prava.

U žiriju su ove godine bili profesorka  Fakulteta političkih nauka Snježana Milivojević, novinarka i članica Saveta za štampu Tamara Skroza i predsednik Centra za istraživačko novinarstvo Hrvatske Saša Leković. Oni su ocenjivali više od 30 prijavljenih radova. EU nagrada za istraživačko novinarstvo osnovana je 2015. godine i dodeljuje se za izvanredan novinarski trud u šest zemalja Zapadnog Balkana i Turske za promovisanje medijskih sloboda i isticanje značaja istraživačkog rada u zemljama u kojima je uloga nezavisnih medija izuzetno značajna.

Share Button

Kontaktirajte nas

    Pišite nam ako imate bilo kakvih pitanja u vezi sa ovom informacijom.

    Štiklirajte polje levo od teksta "I'm not a robot."