Novinar BIRN-a dobitnik nagrade za istraživačko novinarstvo

05.5.2016 | 13:35 Novinar BIRN-a Aleksandar Đorđević dobitnik je ovogodišnje NUNS-ove nagrade za istraživačko novinarstvo u katergoriji štampani mediji Aleksandar Đorđević, novinar BIRN-a

Priča “Državno plivanje u mutnom”, objavljena u nedeljniku Vreme, o tome kako je Beogradska poslovna škola 2013. godine, mimo zakona i po nalogu visokih vladinih funkcionera, pozajmila sedam miliona evra prezaduženim kompanijama i Vaterpolo klubu Radnički odnela je pobedu za istraživačko novinarstvo koju dodeljuju Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu.

Obrazlažući nominaciju žiri je istakao da istraživanje otvara sumnju da se iza svega krije interes uskog broja ljudi među kojima i članova vlade. “Pored nesumnjivog interesa građana da znaju kako vlast troši njihov novac autor postavlja pitanje odgovornosti državnih organa koji bi trebalo da sprečavaju korupciju, ali otvara i večitu aktelnu temu nekažnjivosti”, zaključio je žiri.

Svečanoj dodeli nagrada na Fakultetu dramskih umetnosti prisustvovao je i američki ambasador Kajl Rendolf Skat koji je rekao da novinari u Srbiji rade u teškim uslovima i pružaju neprocenjivi doprinos interesima građana. “Istraživačko novinarstvo zahteva neumoran rad i posvećivanje posebne pažnje činjenicama, prikupljanje podataka iz različitih izvora i veoma često ličnu hrabrost”, dodao je ambasador.

Nagradu u kategoriji elektronski mediji dobila je Vera Aksentijević, novinarka RTS-a za prilog “Diskriminacija šifre F”, a serijal od tri istraživačka teksta “Gradonačelnikova priča” novinara portala KRIK odneo je nagradu u kategoriji online medija.

Ove godine nagrada se dodeljuje 11. put, a novinarima BIRN-a ovo je četvrta po redu.

Share Button

Kontaktirajte nas

    Pišite nam ako imate bilo kakvih pitanja u vezi sa ovom informacijom.

    Štiklirajte polje levo od teksta "I'm not a robot."