Novi tekst: Alternativni univerzitetski centar

21.3.2016 | 16:22 Poslednjih deset godina Vranje je postalo neformalni univerzitetski centar u kome su nabujale brojne više i visoke škole koje rade bez dozvola i bez pravih uslova za nastavu. 

Sredinom januara 2016. godine policija je podnela krivičnu prijavu protiv Svetlane Trajković, direktorke Visoke škole primenjenih strukovnih studija (VŠPSS) u Vranju, zbog sumnje da je izvršila krivično delo zloupotrebe službenog položaja.

Prema izvorima istrage, ona je iskoristila položaj kako bi svom ocu Predragu Trajkoviću, koji je nekada bio na čelu ove škole, „pribavila imovinsku korist u iznosu od po 450.000 dinara“, tako što je od tri osobe tražila da upišu studije na fakultetima koji sarađuju sa Trajkovićevim firmama, kako bi zauzvrat dobili radni odnos ili produženje ugovora o radu na VŠPSP.

Prijavu je podneo Miloš Nikolić, saradnik u nastavi na VŠPSS u okviru predmeta Spoljnotrgovinsko poslovanje. On kaže da je kao uslov za dobijanje posla najpre morao da upiše osnovne studije na četvrtoj godini na Fakultetu za poslovno industrijski menadžment u Mladenovcu, a zatim i petu godinu master studija na istom fakultetu, samo pri Univerzitetu „Union“ u Beogradu, gde su Svetlana Trajković i njen otac zaključili neki ugovor o saradnji i da od upisa svakog studenta koga oni šalju imaju 25 odsto naknade od školarine.

Nikolić kaže, a to je naveo i u prijavi, da je deo školarine od 2.000 evra platio Svetlani Trajković na ruke, a da je za taj novac dobio priznanicu od firme Mapro, koja je u vlasništvu njenog oca.

Ko završava divlje škole, kako su fakulteti u Vranju osmislili da prevare državu i studente, ali i šta država radi kako bi to sprečila čitajte u novom tekstu BIRN-a Alternativni univerzitetski centar.

Share Button

Kontaktirajte nas

    Pišite nam ako imate bilo kakvih pitanja u vezi sa ovom informacijom.

    Štiklirajte polje levo od teksta "I'm not a robot."