Naši novinari Jelena Veljković i Aleksandar Đorđević osvojili drugo mesto EU nagrade za istraživačko novinarstvo u Srbiji  

29.12.2020 | 15:13

Novinari BIRN-a Jelena Veljković i Aleksandar Đorđević osvojili su drugo mesto na ovogodišnje konkursu za EU nagradu za istraživačko novinarstvo za serijal tekstova o aferi Krušik. Prvo mesto za najbolju istraživačku priču osvojio je Adam Santovac za dokumentarac „Mega diplomac“ koji je emitovan na televiziji N1. Treće mesto osvojili su novinari Dojče velea Nemanja Rujević, Sanja Kljajić i Ajdin Kamber za priču „Industrija odlaska“ koja se bavi pitanjima migracije zdravstvenih radnika i korupcije, koja prati taj fenomen.

Istraživački tekstovi BIRN-ovih novinara su, kako stoji u obrazloženju žirija, „uspeli ne samo da ukažu na direktne veze najviših javnih zvaničnika i ozbiljnih zloupotreba, već i da dokažu postojanje čitavog sistema u kome se kao žirant u prljavim poslovima pojavljuje država“.

„Priče o Krušiku nikada ne bi bilo bez Aleksandra Obradovića. Da nije bilo njega, javnost Srbije nikad ne bi saznala kako se trguje oružjem u Srbiji i to na štetu države i na štetu svih građana Srbije“, rekao je Đorđević u video poruci javnosti i posvetio nagradu uzbunjivaču iz Krušika, Aleksandru Obradoviću.

Istraživačke radove koji su ušli u uži izbor ocenjivao je međunarodni žiri u sastavu Predrag Blagojević, osnivač i dugogodišnji urednik portala Južne vesti (predsednika žirija), Valeri Hopkins, dopisnica Financial Times za Jugoistočnu Evropu i Bojan Pančevski, dopisnik Wall Street Journal iz Nemačke.

U užem izboru za nagradu bila je i naša novinarka Ana Ćurić za serijal tekstova o javnoj rasveti.

Dodela EU nagrade u Srbiji deo je tekućeg projekta „Podizanje kvaliteta vesti i nezavisnog novinarstva u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj“, koji se finasira iz EU fonda, a sprovodi BIRN Hub u partnerstvu sa Thomson Media gGmbH (TM), International Federation of Journalists (IFJ), European Broadcast Union (EBU), Central European University (CEU CDMS), Media Association of South-East Europe (MASE), Center for Investigative Journalism of Montenegro (CIN CG), Independent Trade Union of Journalists and Media Workers (SSNM), BIRN Albania i BIRN Srbija. Cilj projekta je osnaživanje i podrška nezavisnom novinarstvu i novinarima, koji se bave istraživačkim novinarstvom.

*Izjava o povezanosti: BIRN Srbija, kao deo konzorcijuma, pruža tehničku podršku projektu i nije ni na koji način uključena u selekciju pobedničkih radova.

BIRN Srbija čestita svim nagrađenim novinarima.

Share Button

Kontaktirajte nas

    Pišite nam ako imate bilo kakvih pitanja u vezi sa ovom informacijom.

    Štiklirajte polje levo od teksta "I'm not a robot."