Naša novinarka Natalija Jovanović je ovogodišnja dobitnica priznanja Kuće ljudskih prava

11.12.2020 | 13:37 Foto: BIRN

Kuća ljudskih prava dodelila je 10. decembra, povodom obeležavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, priznanje BIRN-ovoj novinarki Nataliji Jovanović za izuzetnu posvećenost u oblasti zaštite, poštovanja i promocije ljudskih prava.

Natalija Jovanović je u svom istraživanju „Korona: Broj umrlih i zaraženih višestruko veći od zvanično saopštenog“, objavljenom 22. juna ove godine, pokazala je da je od javnosti namerno sakrivena informacija o pravom broju umrlih od virusa korona, koji je bio višestruko veći nego što je zvanično saopšteno.

Kako se navodi u obrazloženju nagrade, “jedan od temelja demokratskog uređenja svake zajednice, koji se vlast u Srbiji godinama trudi da uruši, jeste sloboda govora, odnosno sloboda mišljenja i izražavanja. Bez te slobode, kao osnovnog preduslova, nema ni slobodnih ljudi, ni slobodnog društva. Pored prava na slobodno iskazivanje sopstvenog mišljenja, bez straha od odmazde ili sankcije, neizostavan deo slobode izražavanja je i pravo na objektivno i blagovremeno informisanje.”

Iz tog razloga, kao i zbog potrebe da se ohrabri rad novinara koji ne pristaju na cenzuru i koji zbog interesa javnosti uvek preispituju zvanične istine, Upravni odbor Kuće ljudskih prava je doneo odluku da ovogodišnja nagrada pripadne novinarki BIRN-a.

Kuća ljudskih prava i demokratije je mreža organizacija civilnog društva iz cele Evrope posvećena izgradnji demokratskog i otvorenog društva, zasnovanog na bezuslovnom poštovanju ljudskih prava i vladavini zakona. Mreža čine organizacije: Građanska inicijativa, Beogradski centar za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava-YUKOM, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji i Centar za praktičnu politiku.

Share Button

Kontaktirajte nas

    Pišite nam ako imate bilo kakvih pitanja u vezi sa ovom informacijom.

    Štiklirajte polje levo od teksta "I'm not a robot."