Nagrada za istraživačko novinarstvo novinarki BIRN-a Nataliji Jovanović

07.5.2021 | 16:25

Natalija Jovanović, novinarka BIRN Srbija, ovogodišnja je dobitnica Nagrade za istraživačko novinarstvo Dejan Anastasijević koju dodeljuju Nezavisno udruženja novinara (NUNS) i Američka ambasada u Beogradu.

Natalija je nagradu dobila u kategoriji online medija za tekst „Korona: Broj umrlih i zaraženih višestruko veći od zvanično saopštenog“.

U kategoriji štampanih medija, prvu nagradu osvojila je novinarka NIN-a Sandra Petrušić za tekst “Na potezu je republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac: Falsifikovanje podataka bitnih po javno zdravlje”.

Emisija “Optužnica – Jovanjica” autorke Jelene Zorić, novinarke N1, odnela je pobedu u kategoriji elektronskih medija.

Nagrada za istraživačko novinarstvo dodeljuje se po šesnaesti puti za radove koji se bave temama od izuzetne važnosti za građane.

Uručujući nagrade dobitnicima, ambasador SAD u Beograd Entoni Godfri je kazao: “Demokratija cveta na idejama i inovacijama, a vene kada se kritička mišljenja guše ili ignorišu”.

Članovi žirija bili su Jovana Gligorijević, urednica nedeljnika Vreme, Irena Stević, novinarka Insajder redakcije, Dinko Gruhonjić, novinar i nastavnik na Odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i Milorad Ivanović, glavni i odgovorni urednik BIRN Srbija.

Još dva teksta novinara BIRN-a bila su ove godine nominovana za nagradu. U kategoriji online medije nominovan je tekst „Poslovi porodice Kisić” objavljen na sajtu „Balkan Insight” čiji su autori Ivan Angelovski, Marija Ristić, Slobodan Georgiev, Aleksandar Đorđević i Džana Brkanić.

U kategoriji štampanih medija nominovan je tekst novinara Saše Dragojla, Marka Vešovića i Vladimir Otašević “Unosni poslovi sina Svetozara Marovića, Srbija kao sigurna kuća” objavljen u Vremenu, koji je nastao kao rezultat saradnje tog nedeljnika i BIRN-a.

Nagrade pobednicima uručene su na svečanosti održanoj u Dorćol Platzu u Beogradu.

Share Button

Kontaktirajte nas

    Pišite nam ako imate bilo kakvih pitanja u vezi sa ovom informacijom.

    Štiklirajte polje levo od teksta "I'm not a robot."