Meka cenzura veliki problem za slobodu medija

02.11.2015 | 12:22

Meka cenzura u Srbiji predstavlja veliki problem za slobodu medija, a vlast ne pokazuje spremnost da primeni preporuke koje bi garantovale nediskriminatornu raspodelu javnih fondova i reklamiranje vlasti u medijima, zaključci su izveštaja „Medijske reforme zastale u sporoj traci: Meka cenzura u Srbiji“.

Izveštaj „Medijske reforme zastale u sporoj traci: Meka cenzura u Srbiji“ pokazuje mala poboljšanja na polju medijskog zakonodavstva, kao što je Zakon o javnom informisanju i medijima koji reguliše finansijski odnos između države i medija. Pristrasne subvencije za medije, selektivni ugovori za oglašavanje vlade i manipulacija u vezi sa licencama i dalje su prisutni u Srbiji. U izveštaju se takođe navodi da su javni podaci u vezi sa državnim finansiranjem medija i budžetom za reklamiranje države često nepotpuni. Nedostatak transparentnosti i zadržavanje podataka predstavljaju izazov za potpuno iskorenjavanje meke cenzure.

Državno trošenje novca u medijskom sektoru zahteva fundamentalnu i hitnu reformu kako bi se osiguralo da se novac poreznika više ne koristi za nametanje meke cenzure, već da bi se ponudile javne informacije kroz slobodne, nezavisne i pluralističke medije koji olakšavaju informisano, demokratsko učešće. Bez toga, srpski mediji se suočavaju sa daljom stagnacijom, a srpska demokratija sa neizvesnom budućnošću, zaključak je izveštaja.

Izveštaj je pripremila Tanja Maksić iz BIRN-a Srbija, a deo je projekta o mekoj cenzuri u svetu koji sprovodi Svetska asocijacja novinara i izdavača (WAN-IFRA) i Centar za međunarodnu pomoć medijima (CIMA). „Medijske reforme zastale u sporoj traci: Meka cenzura u Srbiji“ je dopunjeno izdanje izveštaja „Meka cenzura, jak uticaj“ iz 2014. godine.

Izveštaj „Medijske reforme zastale u sporoj traci: Meka cenzura u Srbiji“ možete pogledati ovde.

Share Button

Kontaktirajte nas

    Pišite nam ako imate bilo kakvih pitanja u vezi sa ovom informacijom.

    Štiklirajte polje levo od teksta "I'm not a robot."