NOVO ISTRAŽIVANJE: Kuda ide solidarni porez

19.12.2014 | 15:13

Kompletan iznos koji je pristigao u budžet od naplate solidarnog poreza u 2014. godini otići će na kazne i penale koje država plaća po izgubljenim sporovima i zbog neizvršenja preuzetih obaveza po raznim ugovorima

Prema proceni Republičkog pravobranilaštva, nastavlja se tendencija povećanja broja sporova, a naročito broj parnica i izvršenja protiv Republike Srbije, u kojim se traži naplata, tačnije prinudna naplata nespornih potraživanja. Tako je u ovoj godini već evidentirano čak 43.000 izvršnih postupaka.

To je i rezultiralo odlukom da se iznos za kazne i penale od 4,5 milijardi dinara predviđen budžetom više nego duplira rebalansom budžeta za 2014. godinu.

Ovi postupci se uglavnom odnose na novčane obaveze Ministarstva pravde, MUP-a i Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, a samo delimično i na ostala ministarstva i organe države.

Istraživanje koje je BIRN Srbija sproveo ove godine pokazalo je da u ministarstvima Vlade Srbije ne znaju da objasne u potpunosti mehanizam određivanja iznosa na ime budžetske linije novčanih kazni i penala po rešenju sudova, već da to “vodi” Uprava za prinudnu naplatu u okviru Narodne banke Srbije.

Ovde pročitajte naš tekst o tome za koje je konkretne namene rebalansom budžeta za 2014. godinu izdvojeno oko 10 milijardi dinara.

Ovaj tekst nastao je u okviru projekta “Jačanje medijske slobode u Srbiji”, koji finansira Evropska unija uz podršku NED-a. Stavovi izrečeni u tekstu predstavljaju stavove autora i ne oslikavaju stavove EU niti drugih donatora.

Share Button

Kontaktirajte nas

    Pišite nam ako imate bilo kakvih pitanja u vezi sa ovom informacijom.

    Štiklirajte polje levo od teksta "I'm not a robot."