Ko je vlasnik medija u Srbiji? – novi BIRNov projekat

11.4.2017 | 09:24 BIRN Srbija i Reporteri bez granica započeli su zajednički projekat „Monitoring vlasništva nad medijima“ s ciljem osvetljavanja vlasništva na medijskoj sceni Srbije.

U okviru projekta biće istraženo ko ima vlasništvo, a samim tim i kontrolu, nad medijima u Srbiji. Rezultati projekta biće dostupni na srpskom i engleskom jeziku, u okviru globalnog veb-sajta, zajedno sa opširnim informacijama o medijskoj slici zemlje, kao i bazom podataka o najvećim medijskim izdanjima i njihovim vlasnicima.

Na osnovu standardizovane i transparentne metodologije, monitoring će obuhvatiti najrelevantnija medijska izdanja svih vrsta medija (TV, radio, štampa, onlajn) na osnovu brojnosti njihove publike. Transparentni indikatori će otkriti koncentraciju vlasništva na medijskom tržištu uključujući političke veze vlasnika medija i/ili njihove ekonomske interese u drugim granama ekonomije. Dodatno, projekat će ponuditi analizu konteksta i proceniti da li pravni okvir omogućava nezavisnu medijsku regulaciju.

„Ovo je jedinstveno istraživanje, koje do sada nije rađeno u Srbiji. Ono će pomoći ljudima da razumeju kako vlasničke strukture oblikuju vesti i povećati njihovu sposobnost da procene pouzdanost medija. Transparentnost vlasničke strukture pruža bazu za pouzdanije novinarstvo, ali takođe povećava kredibilitet informacija koje javnost dobija“, objasnila je Tanja Maksić, programski koordinator BIRN Srbija.

„Za većinu ljudi mediji su primarni izvor informisanja o političkom, društvenom i ekonomskom razvoju zemlje. Prilikom formiranja političkih i socio-ekonomsksih mišljenja i odluka o sadašnjosti i budućnosti našeg društva, oslanjamo se na medijska izveštavanja, te je zbog toga neophodno za svako demokratsko društvo da ima zdrav i transparentan medijski sektor“, rekla je Nafisa Hasanova, projekt menadžer Reportera bez granica na projektu „Monitoring vlasništva nad medijima“.

Rezultati tromesečnog istraživanje biće predstavljeni krajem juna u Beogradu, a nakon toga će biti dostupni na veb-sajtu, gde će javnost, civilno društvo i političari – donosioci odluka moći da se informišu ko je vlasnik medija u Srbiji.

 

Iniciran od strane Balkanske istraživačke mreže i Reportera bez granica, projekat „Monitoring vlasništva nad medijima“ je globalni istraživački i zagovarački napor da se promoviše transparentnost i pluralizam medija na međunarodnom nivou. Projekat je do sada sproveden u Kolumbiji, Kambodži, Tunisu, Turskoj, Ukrajini, Peruu, Filipinima i Mongoliji. Ovogodišnji projekat pored Srbije, sprovodi se i u Gani, Brazilu, Pakistanu i Maroku. Više informacija možete pronaći na sajtu http://www.mom-rsf.org/. Projekat finansira Nemačka Vlada.

Share Button

Kontaktirajte nas

    Pišite nam ako imate bilo kakvih pitanja u vezi sa ovom informacijom.

    Štiklirajte polje levo od teksta "I'm not a robot."